EUCALIPT (Eucaliptus aetheroleum)Nou!                      

Preţ: 8 lei/50g, 145 lei/1 kg

Eucaliptul este originar din Australia, fiind un arbore din ale cărui frunze se extrag uleiuri cu proprietăți antibacteriene dovedite. Eucaliptul este cunoscut prin proprietățile sale terapeutice, mai ales în bolile respiratorii. În medicină, sunt folosite mai ales frunzele eucaliptului, precum și scoarța sa. Menționăm efectele sale antiseptice, bactericide, antivirale, antifungice, antifebrile, expectorante, astringente, hemostatice, cicatizante, emoliente, antiasmatice, digestive, aperitive, antireumatice, antinevralgice, antisalmonelice, sudorifice.

Afecțiunile pe care le putem trata cu ajutorul eucaliptului:
-Astm bronșic și bronșita acută – se înghit câteva picături de ulei diluate în puțină apă. Ajută la fluidificarea secrețiilor bronșice și la descongestionarea căilor respiratorii.
-Guturai și sinuzită – se ia o linguriță cu pulbere de eucalipt seara, înainte de masă.
-Faringită, laringită și guturai – uleiul are proprietăți antiseptice și antibacteriene.
-Afecțiuni ale aparatului digestiv – eucaliptul este folosit cu succes contra viermilor intestinali, precum și în cazurile de diaree și dizenterie. Se face infuzie și se consumă între mese, 2 cești pe zi, căci duc la pierderea poftei de mâncare.
-Afecțiuni ale aparatului urinar – se utilizează pentru tratatea unor infecții genito-urinare (cistită, nefrită acută, leucoree), prostatite virale şi congestive, varicocel. Se fac băi de șezut ori se practică masaj.
-Boli dermatologice – eucaliptul este folosit în tratarea unor răni, arsuri solare, tăieturi, herpes, ulcerații, eczeme, prurit, inflamații, plăgi, otite, inflamații, înțepături de insecte. În acest scop, se aplică sub formă de spălături, comprese, loțiuni, băi generale și locale (se pun 10-15 picături la cadă).
-Gripă însoțită de stări febrile – se fac inhalații cu băi de abur după ce se toarnă în apa clocotită 2-3 picături de ulei de eucalipt.
-Răni și arsuri solare – se masează locul dureros cu ulei de floarea soarelui în care s-au pus 2-3 picături de ulei de eucalipt.
-Diabet zaharat – este indicat decoctul din frunze uscate de eucalipt cu apă. Se lasă să fiarbă până scade la jumătate de volum și se bea pe parcursul zilei.
-Dureri musculare – se face masaj cu ulei și se remarcă creșterea fluxului sanguin local.
-Reumatism, poliatroze, artrite reumatoide – se utilizează comprese cu decoct din frunze sau ulei eteric.
-La nivel psihic, uleiul de eucalipt combate epuizarea, favorizează concentrarea și stimulează sistemul nervos.

Precautii si contraindicatii: rețineți faptul că uleiul de eucalipt nu se înghite pe stomacul gol și nici nu se aplică pe piele nediluat, deoarece poate provoca iritații. La doze excesive, uleiul de eucalipt poate provoca reacții de sensibilitate gastrică, cu greață, vărsături, dureri de cap, vârtej, indigestii, hipertensiune, hipotermie și chiar intoxicare, cu semne de delir. Este contraindicat la gravide, la mamele care alăptează, la copiii mai mici de 12 ani, la persoanele cu afecțiuni digestive și hepatice grave. Nu se recomandă a se utilizat concomitent cu medicamente hipoglicemiante.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu