SOFRAN (Crocus sativus)Nou!                                              

Preţ: 20 lei/1 g

Șofranul se găsește în stigmatele galbene uscate ale florii Crocus sativus, fiecare floare prezintă câte 3 stigmate. Acestea trebuie să fie atent culese cu mâna și apoi usucate. Munca și îngrijirea pe care o necesită, fac din șofran cel mai scump condiment din lume, de exemplu aproape 225.000 stigmate sunt necesare pentru a obține 456g de șofran.
Șofranul are un miros persistent de fân cu o aromă subtilă de pământ. Este nevoie de doar câteva fire de șofran ca să modifici totul, de la risotto și budinci de lapte , de la curry la tocane de pește.
Șofranul datează din Egiptul antic și a fost extrem de prețuit în epoca greacă clasică pentru colorarea și proprietățile sale aromatice. Studiile arată că arabii au fost cei care au introdus cultivarea șofranului în Spania undeva în secolul al X-lea. În timpul Renașterii, Veneția a fost considerată cel mai important centru comercial pentru comerțul cu șofran. Prețurile ridicate au însemnat falsificarea șofranului imediat ce a intrat pe piață și se spune că Henry al VIII-lea, care prețuia aroma de șofran, chiar a condamnat la moarte falsificatorii.

Efectele miraculoase ale șofranului:
Prevenirea bolilor: șofranul conține compușii crocin și crocetin care promovează învățarea, memoria și cele două substanțe sunt benefice împotriva febrei, gripei și răcelii. Acesta protejează sistemul nervos central de stresul oxidativ ținând Alzheimerul și Parkinsonul la distanță. De asemenea, protejează împotriva bolilor de rinichi, ficat și bolile vezicii urinare.
Antidepresiv: șofranul conține 5-hidroxitriptofan, care stimulează fluxul sanguin către creier și produce serotonina, care îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea.
Proprietăți digestive: șofranul îmbunătățește circulația sângelui în sistemul digestiv, membranelor stomacului și colonului, calmând aciditatea și colicele gastro-intestinale. Șofranul este considerat un purificator al sângelui și anticonvulsiv.
Menține sănătatea inimii: potasiu ajută la menținerea tensiunii arteriale și ține la distanță bolile de inimă. Antioxidanții din șofran ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor. Crocetina ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin, ajută la oxigenare și circulația sângelui și elimină plăcile arteriale de pe artere prevenind ateroscleroza.
Luptă împotriva anemiei: prezența fierului în șofran este importantă în formarea hemoglobinei și este un co-factor în producerea de globule roșii.
Tratează acnea și petele: conținutul antifungic și anti-bacterian din șofran îl face eficient în tratarea acneei, petelor și punctelor negre și împrospătează pielea obosită, șterge cearcănele de sub ochi, exfoliază pielea, stimulează circulația sângelui și previne ridurile.
Combate căderea părului: șofranul, amestecat cu lemnul dulce și laptele aplicat pe porțiunile fără păr combate alopecia și stimulează creșterea părului.
Afrodisiac: șofranul stimulează vitalitatea masculină, intervine în vindecarea impotenței, ejaculării precoce, disfuncțiilor erectile, intervine în menținerea unei vieți sexuale sănătoase.
Imbunătățește respirația: șofranul este utilizat în tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (măgărească) precum și ca expectorant. Șofranul ajută la curățarea căilor respiratorii înguste și reduce inflamația plămânilor, prevenirea și reducerea unui atac de astm sever.
Calmează crampele menstruale și intervine în sindromul pre-menstrual (PMS): șofranul reduce intensitatea durerilor și durata acestora în timplul ciclului menstrual, scade nivelul de cortizol și stres și crește nivelul de estrogeni, la femeile care suferă de sindromul pre menstrual (PMS).
In timpul sarcinii: șofranul îmbunătățește fluxul de sange pelvian, suprima crampele, gazele și balonarea, și controlează tulburările de dispoziție, anxietate, depresie și prin eliberarea hormonului serotonina, în timpul diferitelor etape ale sarcinii. Ceaiul de șofran suprimă greața și senzația de rău de dimineață.
Luptă împotriva artritei: șofranul are proprietăți anti-inflamatorii, care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala și inflamația musculară, reduce eroziunea osoasă ajutând țesuturile să elimine acidul lactic care se acumulează după efort fizic intens.
Insomnia: șofranul este un sedativ ușor, folosit pentru tratarea insomniei și depresiei.
Imbunătățește vederea: șofranul conține carotenoizi care protejează organismul împotriva bolilor bătrâneții, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta; este un scut împotriva radiațiilor solare nocive și reglează acidul gras al membranei celulare a ochilor.
Pentru gingii puternice: masarea gingiilor cu șofran ajută la întărirea gingiilor, reduce durere și inflamațiile precum și umflăturile din gură și de pe limbă.
Anticancerigen: crocinul și șafranal din șofran inhibă creșterea tumorii cancerigene din organism prin proprietățile lor anticancerigene și anti-mutagene. Carotenoidele din șofran posedă proprietăți chimio preventive acționând împotriva cancerului de colon, ficat și cancer ovarian.
Beneficiile ceaiului de șofran: ceaiul de șofran, ca un epurator natural de toxine, tratează ulcere gastrice și răni, psoriazul, tulburarile intestinale, împiedică acumularea de gaze în stomac și intestine, prevenind astfel gastrita.

Efecte secundare și precauții: Reacții alergice: deși mai puțin frecvente la unele persoane, altele ar putea prezenta reacții de tipul uscăciune a gurii, anxietate, amețeli, somnolență, greață, modificare a apetitului și dureri de cap. Otrăvire: șofranul în doze mari este nesigur și poate provoca intoxicații, îngălbenirea pielii, ochilor și mucoasele, vărsături; amețeli; diaree cu sânge; sângerare nazală, buze, pleoape și amorțeală și alte efecte secundare grave. Dozele de 12-20 de grame pot provoca moartea. Sarcina: evitați doze mai mari decât ceea ce se găsește în mod normal în alimente. Cantități mai mari de șofran pot provoca contracții uterine care ar putea duce la avort spontan. Ideal, în timpul sarcinii ar trebui evitat complet. Tulburare bipolară: șofranul ar putea declanșa tulburări ale dispoziției, cum ar fi excitabilitate și comportament impulsiv (mânie), la persoanele cu tulburări bipolare. Strict interzis pentru pacienții care suferă de această afecțiune.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu