Schisandra chinensis Baill, sinonim cu Kadsura chinensis Turcz., denumita in literatura engleza Magnolia Vine, este o specie originara din China si Japonia, intalnita si in alte tari cu climat favorabil. Este o planta lemnoasa, care creste in locuri umbroase. Se mai numeste „planta cu cinci arome”, conform sistemului medical ayurvedic: dulce, sarat, amar, acru si iute. Semintele sunt picante si amare, restul fructului fiind dulce, sarat si acru. Frunzele sunt ovale, cu nervuri bine evidentiate, iar fructele sunt de culoare rosu-aprins si cresc in ciorchini.
In fitoterapie se utilizeaza fructele cu seminte. Acestea contin numeroase tipuri de lignani (schisandrina, deoxischizandrina, gomisin, pregomisin etc.), schisandroli, fitosteroli, vitaminele C si E, uleiuri esentiale, saruri minerale, microelemente, factori biotici etc.
Actiunea majora a acestei plante este cea antioxidanta, avand proprietati astringente si antibacteriene. De asemenea, are efecte adaptogene, in functie de necesitatile biologice ale individului.
Schisandra chinensis este o specie exotica ce are un numar impresionant de recomandari in medicina traditionala chineza si japoneza: alergii, astm, convulsii, bronsita, diabet, hepatite, infectii bacteriene, nefrita, poliurie, tuberculoza, cancer etc. in prezentarea efectelor terapeutice le vom mentiona doar pe cele care au la baza studii demonstrate si recunoscute in literatura stiintifica actuala.
Iata cateva beneficii ale schisandrei:
1. Detoxifica ficatul
Conform unor descoperiri recente, lignanii din compozitia ei ajuta la detoxificarea si protejarea ficatului in peste 76% din cazurile de afectiuni la acest nivel. In plus, planta sustine organismul sa faca fata stresului fizic, psihic si imunitar.
2. Reface organismul dupa chimioterapie
Schisandra mai poate da rezultate bune in cazul afectiunilor renale si nevrozelor, ajuta la refacerea organismului dupa chimioterapie.
3. Normalizeaza glicemia si tensiunea
Stimuleaza pofta de mancare si va poate scapa de alergii. De asemenea, poate fi folosita cu succes pentru a normaliza nivelul glicemiei, al colesterolului, al tensiunii arteriale si pentru a vindeca afectiunile gastrointestinale.
4. Amelioreaza simptomele menopauzei
5. Ameliorează problemele de vedere si de auz.
6. Alunga insomnia
Fructele mai pot avea efect calmant si antidepresiv, intrucat ele stimuleaza productia de serotonina in organism, dar indeparteaza totodata si insomnia.
7. Tonic sexual
Planta are si efectul unui tonic general, intarind organismul din interior, dar si de tonic sexual feminin si masculin, ea imbunatatind secretia fluidelor sexuale si crescand performantele sexuale la barbati.
Pentru a va bucura de beneficiile plantei, o puteti consuma fie sub forma de infuzie, pudra, decoct ori tinctura sau mancati fructele ca atare. Atentie insa! Nu consumati mai mult de o cana cu infuzie din planta pe zi, intrucat abuzul poate duce la hiperactivitate, agitatie si dificultati de respiratie.
Infuzia de schisandra se prepara din fructele coapte si uscate ale plantei. Se recomanda doua-patru lingurite cu produs la o cana cu apa clocotita. Infuzia se poate indulci cu miere, sub nicio forma cu zahar.
Pentru prepararea tincturii de schisandra, aveti nevoie de opt linguri cu planta si fructe uscate, un pahar si jumatate cu apa si jumatate de pahar cu alcool. Puneti totul intr-o sticla si lasati cel putin doua saptamani la loc uscat si racoros, dupa care puteti folosi 20-30 de picaturi dimineata, pe stomacul gol, sau cate 5-10 picaturi la patru ore dupa masa, de doua-trei ori pe zi, timp de 20-25 de zile. Daca nu aveti foarte mult timp la dispozitie, puteti lua produsul, gata preparat, de la plafar.
Decoctul se prepara similar cu infuzia, doar ca pentru el se folosesc radacini sau seminte si preparatul se fierbe la foc mic pana ce scade la un sfert din cat era initial. Il puteti lua de trei ori pe zi, indulcit cu miere, pana la rezolvarea problemei.
Precautii si contraindicatii
Schisandra nu este indicata persoanelor care sufera de epilepsie, tensiune intracraniana, dar nici celor diagnosticate cu ulcer peptic, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
Surse: http://www.revistagalenus.ro/revista-e-galenus-2009/558.html
http://sanatate.bzi.ro/6-beneficii-tereapeutice-ale-schizandrei-6210
Gomisin A isolated from the fruits of Schizandra chinensis. It significantly inhibits cell proliferation in a dose-dependent manner. Gomisin A
RăspundețiȘtergere