Despre boldo

Boldo (Peumus boldus) este un arbust pitic, peren, cu o dezvoltare lenta, care creste 6-8 m in inaltime si produce fructe mici, in forma de baca. Florile parfumate ale plantei sunt ori barbatesti ori femeiesti si doar unul din sexe se poate gasi la o planta; de aceea plantele barbatesti si femeiesti trebuie cultivate impreuna, pentru ca planta sa se poata reproduce. 

Boldo se gaseste in regiunile Anzilor din Chile si Peru, si de asemenea este o planta indigena in anumite parti din Maroc. Se cultiva in Italia, Brazilia si Africa de Nord pentru a satisface cererea frunzelor ei medicinale pe pietele din Europa si Canada unde este larg folosita.
 
Indicatii terapeutice
Legenda spune ca proprietatile medicinale ale plantei au fost descoperite din intamplare: un cioban chilian a realizat ca oile lui erau mai sanatoase, si aveau mai putine afectiuni ale ficatului, atunci cand pasteau pe pajistile locale populate cu plante Boldo. De la aceasta descoperire, planta a fost folosita de oamenii indigeni din Chile pentru afectiuni ale ficatului, intestinelor si fierei. 

Este de asemenea larg folosita in medicina populara chiliana pentru a elimina viermii intestinali, in combaterea insomniei, reumatismului, cistitelor, racelilor, hepatitei, constipatiei, balonarii, indigestiei, pietrelor la fiere, durerilor de urechi si este considerat un tonic general. Timp de multi ani de zile, fructul a fost consumat ca si condiment, lemnul a fost folosit pentru carbune, iar coaja pentru tabacitul pieilor. In unele parti din Peru, frunzele de Boldo sunt folosite de triburile indigene impotriva bolilor de ficat, pentru a trata pietrele de fiere si ca si diuretic.

Utilizarile plantei Boldo in alte sisteme medicale traditionale sunt bine documentate. In intreaga lume, planta este folosita in homeopatie si medicina naturista in tratamentul tulburarilor digestive, ca un laxativ, diuretic, si probleme ale ficatului si pentru sporirea productiei de bila in fiere. Frunzele sunt folosite impotriva viermilor intestinali, iar botanistul Dr.James Duke mentioneza folosirea sa trditionala pentru inflamtii uro-genitale, gonoree, sifilis, guta, icter, indigestie, reumatism, raceli si dureri ale urechilor.

In sistemul medical naturist brazilian, boldo este folosit pentru o varietate de disfunctii incluzand hepatita, congestia ficatului, constipatie, balonare, ameteala, dureri si crampe stomacale si intestinale, pietre la fiere, insomnie, reumatism si o lipsa de pofta de mancare. In restul Americii de Sud, boldo este folosit pentru gonoree, la fel ca si pentru ficat, fiere, si tulburari digestive. 

Boldo este subiectul unei monografii germane care permite folosirea (ca un medicament din plante) pentru spasme gastro- intestinale lejere si tulburari dispeptice. In Germania, este folosit pentru tulburari ale ficatului si fierei, tulburari gastrice, si pentru a stimula secretiile gastrice (in special productia bilei si secretia in fiere si ficat). De asemenea, se foloseste pentru lipsa apetitului si ca un antispasmodic. Este folosit pentru scopuri similare in alte tari din Europa.
In sistemul medical naturist american, boldo este folosit pentru a stimula secretia salivei, a bilei si activitatii ficatului; este mai ales folosita ca un remediu pentru pietrele de fiere, problemele cu ficatul si durerea de fiere.

Substante active
Boldo are multe substante chimice active. Cel putin 17 alcaloizi s-au gasit pana acum, dintre care multi se cred a fi constituentii activi ai plantei. O mare parte din activiatatea biologica a plantei a fost atribuita unui singur alcaloid numit boldina. In multe studii de-a lungul anilor, boldina s-a dovedit a proteja ficatul, a stimula productia bilei din ficat, la fel ca si stimularea digestiei, cresterea secretiei de sucuri gastrice, si stimularea productiei de bila si secretia din fiere.


In alte teste de laborator, boldina s-a aratat diuretica, anti-piretica, cu proprietati anti-inflamatorii ca si abilitatea de a reduce excesul de acid uric. In studiile pe animale, boldina s-a aratat anti-inflamatorie si antispasmodica, la fel ca si capacitatea de a proteja impotriva leziunilor colonului si inflamatiei in colita la animale. Alte studii asupra boldinei indica faptul ca are un efect celular protectiv si antioxidant puternic in sange si poate normaliza sangele ingrosat.

In 2002, s-a demonstrate ca boldina are efect asupra sistemului cardiovascular. Cercetatorii au descoperit ca stimuleaza curgerea sangelui coronariana, forta cardiaca scazuta si ritmul inimii, si are efect vasorelaxant.

Majoritatea acestor studii valideaza intrebuintarile traditionale ale pantei pentru multe tipuri de probleme de digestie si eliminare, probleme ale fierei si tulburari ale ficatului. Cu atat de multe studii asupra acestui important alcaloid activ, este de inteles de ce majoritatea medicamentelor boldo pe baza de pante sunt standardizate pentru continutul lor de boldina. 


Pe langa boldina, boldo mai contine si ascaridol, benzaldehid, boldin, boldoglucin, acetat de bornil, 1.8-cineol, coclaurina, coumarin, cuminaldehid, 2-decanon, 6-7 dehydroboldina, diethylphthalate, eugenol, farnesol, fencon, gamma terpinen, 2-heptaone, izoboldina, kaempferols, laurolitsina, laurotetanina, norboldina, norisocorydina, pachycarpina, P-cymol, pro-nuciferina, 2-octanona, reticulina, rhamnoside, sabinena, sinoacutina, terpinolina, thymol, trans- verbenol, 2-tridecanona, 2-undecanona.

Sursa: http://sanatate.bzi.ro/cum-te-ajuta-boldo-8843

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu