Despre sabal

Acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Petrisor Geavlete si conf. dr. Valentin Ambert au publicat in Revista Urologia Internationalis studiul FLUX, care a demonstrat ca o capsula pe zi de extract de Serenoa repens 320 mg imbunatateste semnificativ calitatea vietii barbatilor de peste 50 de ani cu aceasta afectiune cronica.

"Ne bucuram ca am raspuns propunerii medicilor urologi de a efectua acest studiu clinic despre eficacitatea tratamentului pe termen lung cu extrat de Serenoa repens 320 mg in cazurile de hiperplazie benigna de prostata. Rezultatele obtinute demostraza ca acest tratament, chiar dupa prima luna, imbunatateste semnificativ calitatea vietii barbatilor de peste 50 de ani, fara efecte adeverse", considera Dario Ronco, country manager Berlin-Chemie Menarini.
Studiul FLUX s-a derulat timp de 24 de luni in sapte institutii medicale din Bucuresti, Timisoara, Arad si Cluj-Napoca, pe 120 de pacienti care prezentau forme usoare sau moderate ale hiperplaziei beningne de prostata.
Dupa 24 de luni de tratament cu Serenoa repens 320 mg s-a observat o scadere cu 2,5 puncte in ceea ce priveste scorul iritativ al simptomelor prostatice (semnificativ la 95% nivel de confidenta).
 
In plus, mai arata studiul, cu cat tratamentul incepe mai repede, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, cu atat imbunatatirea simptomelor este mai importanta.
 
Inflamaţia prostatei este una dintre probleme principale cu care se confruntă bărbaţii în perioada actuală. Nici un bărbat nu se poate considera asigurat împotriva apariţiei prostatitei cronice, indiferent de orientarea sexuală şi modul de viaţă. Părerea potrivit căreia această maladie este specifică persoanelor cu o viaţă sexuală dezordonată este absolut greşită. Conform datelor statistice, în ultimii 20 de ani incidenţa acestei afecţiuni practic s-a dublat, iar în prezent boala afectează aproape jumătate din populaţia de sex bărbătesc a planetei cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Iar dacă luăm în consideraţie şi faptul că primele manifestări ale acestei boli sunt nespecifice şi puţin pronunţate, devine evident faptul că numărul real al bolnavilor este mult mai mare. Dacă nu este tratată, prostatita poate determina apariţia tumorilor benigne (adenom de prostată), care trebuie îndepărtate pe cale chirurgicală.
 

Palmierul pitic Sabal (Serenoa repens) creşte preponderent pe coastele sudice ale Statelor Unite ale Americii. Denumirile ştiinţifice ale acestuia sunt Sabal Serrulatum, Serenoa Repens. Datorită frunzelor ascuţite în formă de evantai, populaţia autohtonă a numit-o saw-palmetto. În trecut, fructele palmie-rului pitic sau „bobiţele negre” erau folosite în medicina populară a indienilor americani pentru tratamentul maladiilor vezicii urinare, uretrei şi prostatei. 

Erau utilizate şi ca remediu tonifiant în cazul tuberculozei pulmonare, bronşitei, având calităţi diuretice şi sedative. În afară de aceasta, a fost observată acţiunea stimulatoare a pomuşoarelor negre asupra masei corpului, în special a mărimii sânilor. La mijlocul secolului trecut Serenoa repens a fost recunoscută de medicina oficială şi inclusă în Farmacopeea SUA. Ulterior, palmierul pitic a stârnit şi interesul Europei. Aceasta se datorează faptului că Serenoa repens este una dintre puţinele plante care au proprietatea de a inhiba dezvoltarea adenomului de prostată. Astfel, în prezent fructele palmierului pitic sunt o sursă foarte populară în întreaga lume de preparate vegetale pentru tratamentul afecţiunilor prostatei. În plus, extractul din fructele acestei plante influenţează pozitiv asupra funcţiei endocrine a femeii. Această proprietate a sa este deosebit de utilă în cazul creşterii anormale a părului şi polichistozei ovarelor. Extractul obţinut din fructele palmierului pitic, cu pronunţate proprietăţi curative, conţine acizi graşi – lauric, miristic, oleic şi fitosteroli – sitosterol, campesterol şi stigmasterol.
 

Extractul de fructe de palmier pitic inhibă activitatea enzimelor 5a-reductaza şi aromataza, care contribuie la transformarea testosteronului în dihidrotes¬tosteron, adică elimină cauza dezvoltării hiperplaziei prostatei. Posedă proprietăţi androgene, antiedematos, antiinflamatoare şi vasoprotectoare. Componenţii biologic activi ai extractului – fitosterolii – reduc edemul şi inflamaţia prostatei, care însoţesc permanent hiperplazia. Nu provoacă schimbări ale echilibrului hormonal al sângelui, nu influenţează asupra sistemului hipotalamohipofizar.
 

Indicaţii pentru administrarea SABAL:
• dereglări ale micţiunii şi hiperplazie benignă (adenom) a prostatei de gradul I şi II
• profilaxia prostatitei şi adenomului prostatei
• infecţii ale căilor urinare
• dereglări ale funcţiei sexuale, impotenţă
• mod sedentar de viaţă
• diverse procese inflamatorii în uter
• pentru reducerea colesterolului în sânge şi profilaxia aterosclerozei
• abuzul de alcool
• dacă aveţi peste 40 de ani...

 

Datorită toleranţei excelente, preparatul poate fi administrat un timp îndelungat. Este compatibil cu antibioticele, antisepticele urinare. Se administrează după consultarea medicului.
 

Contraindicaţii: Intoleranţă individuală la componenţii produsului, sarcină, perioada lactaţiei, copii sub 14 ani.

Surse: http://www.paginafarmacistilor.ro/stiri-pharma/serenoa-repens--utila-tratarea-adenomului-prostata_5840/
http://vivasan-romania.ro/sabal.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu