Tratează răcelile cu ghimbir

Ghimbirul, pe numele sau latin Zingiber officinale, este o planta erbacee aromata, originara din tinuturile Asiei, unde era foarte folosita in medicina chineza si indiana, in acelasi timp fiind aproape nelipsita in dieta specific asiatica. Desi putin cunoscuta si apreciata pe meleagurile noastre, radacina de ghimbir, principala parte din planta care este folosita, este deosebit de aromata, avand un gust atat picant, cat si dulce si o savoare deosebita, de neuitat.

Constituenti esentiali:
Ghimbirul isi datoreaza proprietatile sale deosebite, principiilor activi prezenti in compozitia sa. Printre acestia se afla: compusi fenolici: shogaol si gingerol, sesquiterpene: bisapolen, zingiberen, zingiberol, sesquiphellandrene, curcumina, galactolactone, gingesulfonic, geraniol, nerol.

Care sunt actiunile sale
Aperitiv, antioxidant, antivomitiv, antiinflamator, antivertiginos, afrodisiac, bactericid, antitumoral, carminativ, depurativ, hipocolesterolemiant, stimulent digestiv, vasodilatator, tonic si energizant.

Cand este utilizat

Raceli, gripe
Prin continutul sau in uleiuri volatile si substante antiinflamatorii, ghimbirul este un remediu excelent in raceli si gripe, fiind la indemana oricui doreste sa-l foloseasca in inflamtii ale gatului, raguseala, febra, sub forma de ceaiuri, pulbere sau sirop de ghimbir.

Greata, voma
Desi nu se stie exact mecanismul exact prin care actioneaza, ghimbirul se utilizeaza frecvent in caz de greata, voma, rau de avion sau rau de masina, cu rezultate foarte bune. De asemenea se foloseste si in caz de greata aparuta ca efect secundar al chimioterapiei.

Afectiuni reumatice: osteoartrita
Studii realizate pe loturi de pacienti care au realizat tratament cu ghimbir pentru calmarea durerilor articulare, au dovedit ca ghimbirul are cel putin acelasi efect cu folosirea antiinflamatoarelor de sinteza (aspirina, diclofenac, ibuprofen), neavand insa efectele secundare nedorite asociate acestora. De aici, superioritatea tratamentului natural cu ghimbir este evidenta, atunci cand pacientul se afla sub indrumarea unui medic fitoterapeut.

Dismenoree
Durerile menstruale, pot fi combatute prin administrarea de ghimbir in doze terapeutice, femeilor care se confrunta cu acest gen de probleme. Prin proprietatile sale antiinflamatorii, scade durerea si congestia pelvina asociate uneori menstruatiei.

Hipercolesterolemie
Ghimbirul poate scadea nivelele crescute de colesterol, in cazul administrarii de durata, in doze prescrise de catre medicul fitoterapeut. Studiile realizate in acest sens
Astm bronsic si bronsite
Folosit ca atare sau in combinatie cu alte plante, ghimbirul a dat rezultate foarte bune, conform unor studii clinice realizate la Clinica de Boli Pulmonare din Trinidad.

Stimularea imunitatii si efect antimicrobian
Studii realizate in China, la Departamentul de Farmacologie al Facultatii de medicina din Shangai, au aratat ca o serie de componente bioactive din ghimbir, stimuleaza sistemul imun, prin aceast avand si actiune antimicrobiana.

Migrena, cefalee
Studii realizate la Institutul de Biologie din Danemarca, releva ca ghimbirul poate avea efecte foarte bune in caz de migrena, cefalee sau alte boli neurologice.

Afrodisiac
Medicina Ayurveda si cea chineza recomanda de mii de ani ghimbirul in caz de infertilitate, frigiditate sau astenie sexuala, cu rezultate bune.


Cum se administreaza:
In raceli si gripe ceaiul de ghimbir indulcit cu zahar brun sau miere, da rezultate foarte bune.
Sub forma de capsule, tablete, se iau dozele de 2- 3 capsule /zi.
Sub forma de tinctura, sau in amestecuri de tincturi, 30 de picaturi de 3 ori pe zi.


In alimentatie ca si condiment picant si aromatizant.

Precautii
Nu se administreaza femeilor gravide in primul timestru de sarcina.

Extrem de rar pot exista reactii alergice la unul din compusii ghimbirului.


Dr. Violeta Pârvu
Medic specialist medicină de familie
competenţă fitoterapie, apiterapie, ayurveda

2 comentarii:

  1. Buna seara, as fi interesat de anumite produse de pe site, iar intrebarea mea este daca aceste produse sunt ambalate de producator, sau se vand prin cantarire dupa cantitatea dorita (adica vrac)? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi le importam la saci de minim 5kg si le ambalam noi la cantitatile pe care le puteti vedea la pagina fiecarui produs sau la pagina de preturi. Pentru alte detalii va rugam sunati la unul din numerele de contact.
      Va urez sarbatori fericite!

      Ștergere