Despre maca

MACA - Vitalizant şi energizant. 

Calităţi:
• Creşte energia şi rezistenţa în activităţile sportive (cu până la 200%). 
• Anabolizant natural pentru realizarea structurii musculare dorite (ex.: body-building). 
• Întârzie procesul de îmbătrânire. 
• Ajută la combaterea stresului şi a manifestărilor sale colaterale. 
• Ajută la întărirea sistemului imunitar şi este eficace în prevenirea anemiei. 
• Ajută la reducerea nivelului glicemiei în sânge la diabeticii de tip 2
• Creşte potenţa

• Ajută la întârzierea apariţiei menopauzei. 
• Ajută la combaterea simptomelor cauzate de menopauză. 
• Favorizează fertilitatea feminină şi masculină. 
• Afrodisiac, ajută la creşterea dorinţei sexuale (libidoul), atât la bărbaţi cât şi la femei. 
• Ajută la reglarea tensiunii arteriale şi la scăderea nivelului de colesterol din sânge. 
• Acţionează ca un reglator al ciclului menstrual şi analgezic în durerile menstruale
• Ajută la combaterea oboselii cronice, a depresiilor, precum şi a durerilor. 
• Favorizează luciditatea mentală şi capacitatea de concentrare. 
• Ajută la o creştere sănătoasă şi la dezvoltarea inteligenţei la copii. 
• Poate acţiona preventiv contra manifestărilor de senilitate, precum şi în cazul lipsei de putere, al pierderii memoriei, insomniei, arteriosclerozei, osteoporozei, căderii părului, încărunţirii, etc. 
• Ameliorează capacitatea de adaptare şi eficienţa corpului şi ajută la redobândirea echilibrului hormonal. 
• Este un preţios integrator alimentar, precum şi un remediu natural valoros pentru persoanele de orice vârstă. MACA oferă corpului un aport excepţional de forţă, energie şi rezistenţă. Creşte vitalitatea şi bucuria de a trăi. ‘’
MACA e un remediu minunat’’ susţine Prof. Fernando Cabieses, cercetător în acest domeniu "o plantă cu o valoare nutritivă preţioasă pentru persoane de orice vârstă". 

1. MACA, izvorul de energie al incaşilor.

Maca este o plantă utilă, curativă, care creşte exclusiv într-un teritoriu limitat din Peru – pe platourile înalte ale Anzilor Peruvieni – la o altitudine de 3500m deasupra nivelului mării. Denumirea sa botanică este “Lepidium meyenii”. Maca aparţine familiei Brassicaceelor. Frunzele sale ondulate şi dantelate se găsesc foarte aproape de pământ, cresc până la maximum 20 cm şi prezintă pe partea externă mici inflorescenţe gălbui, aspect tipic pentru plantele din familia căreia aparţine şi Maca. Partea cea mai importantă şi preţioasă a Maca este tuberculul care creşte sub pământ având formă de pară. Acesta creşte în medie până la 8 cm şi are o culoare care variază de la galben deschis până la roşu închis. În ceea ce priveşte forma tuberculului acesta se aseamană mai mult cu o ridiche. Marea majoritate a tuberculilor se înmulţesc prin intermediul propriilor seminţe. Planta vitalizantă numită Maca are o rezistenţă incredibilă. Aceasta are o creştere prosperă numai în regiunile care cel mai puţin din toate se pretează la agricultura, altfel spus acolo unde aproape nu mai creşte nimic altceva. Planta creşte nefiind afectată de razele puternice de soare, vânturile puternice şi temperaturile care deseori ating valori situate sub punctul de congelare. Înţelepţii peruvieni povestesc ca Maca, apreciată ca un optim aliment şi reconstituent, era cultivata deja de multe secole de către incaşi şi predecesorii lor. În conformitate cu tradiţiile istorice, Maca trebuie să fi fost deja cultivata cu 700 de ani înainte de Cristos pe inălţimile din Peru. Reperele arheologice despre cultivarea primitivă a Maca datează din anul 1600 înainte de Cristos. La incaşi, populaţia originară din Anzi, Maca era cunoscută pentru proprietăţile sale energizante. După cum spune legenda, războinicii incaşi, înainte de bătălie, luau Maca, privind-o ca pe un izvor de energie suplimentară. Pentru Incaşi Maca însemna: energie vitală, sănătate şi putere pentru prestaţii elevate. Tradiţia spune: "mulţi locuitori ai acestei regiuni se bucură în mare măsură de o viaţă adesea lungă în condiţii fizice şi psihice extraordinare’’. Maca e unul dintre cele mai vechi remedii populare peruviene. Acolo se spune că această rădăcină îţi dă ”forţe pentru a trăi şi forţe pentru a iubi”. Maca e pentru incaşi şi pentru succesorii lor un izvor inepuizabil de forţă şi putere de viaţă şi de fertilitate. În ritualurile matrimoniale, rădăcina de Maca avea întotdeauna o utilizare tradiţională, pentru legendarele sale efecte pozitive asupra potenţei şi fertilităţii. Chiar şi cuceritorii spanioli ştiau să aprecieze puterea rădăcinii. După cum spune tradiţia, aceştia elogiau comoara naturală ieşită din pământ nu în ultimul rând pentru acţiunea sa afrodisiacă. În secolul al 16-lea, deja, cuceritorii spanioli transportau preţioasa rădăcină pe vapoare in Europa. Pentru dominatorii din epocă, Maca era atât de preţioasă încât aceştia o recunoşteau ca pe un mijloc de plată obişnuit. Cuceritorii spanioli erau atât de entuziasmaţi de eficacitatea pe care o avea Maca, încât au sporit cultivarea acesteia şi au purtat cu ei în patrie remediul miraculos. După cum spune un raport istoric, cuceritorii care trebuiau să se oprească de-a lungul platourilor înalte andine, având caii slăbiţi si sterili, primeau de la indigeni sfatul de a adăuga MACA în hrana cailor lor. Rezultatele au impresionat astfel pe spanioli, care le-au menţionat in scrierile lor. Ca urmare spaniolii îşi încasau taxele în Maca şi transportau mari cantităţi în patrie. La puţin timp după aceasta Maca a fost uitată secole întregi în Europa. Numai pe platourile înalte din Anzii centrali Peruvieni Maca e cultivată conform tradiţiei. 

2. Maca, preţios izvor alimentar pentru indigeni 

De secole, Maca, în patria ei de provenienţă - platourile înalte din Peru - este componenta principală în alimentaţia indigenilor, întrucât la această altitudine nu creşte nici o altă plantă. Maca e considerată în aceste locuri, după cum spune tradiţia, un aliment important cu proprietăţi tonifiante, energizante şi curative. Cu toate că Maca este o plantă perenă, rodeşte o singură dată pe an. Este nevoie de 7-8 luni până ca rădăcina să fie gata pentru a fi recoltată. Regiunea unde creşte Maca este o regiune care are condiţii climatice schimbatoare. La altitudini mari (circa 4000m deasupra nivelului mării), planta Maca este expusă la intense raze de soare, la vânturi puternice, precum şi la temperaturi ce scad uneori până la limita de congelare. În afară de aceasta, terenul în această regiune e foarte stâncos şi neadaptat la cultivarea plantelor tradiţionale. Apoi întrucât în această regiune cresc puţine plante comestibile Maca este oferită adeseori ca marfă de schimb pentru verdeaţă, grâne, fasole şi orez în satele situate la altitudini inferioare. Rădăcinile uscate pot fi conservate pe o perioadă de până la 7 ani, fără a-şi pierde valoarea lor nutritivă. În Peru, chiar şi astăzi Maca se prepară la modurile cele mai variate: crudă, friptă sau uscată şi coaptă. Rădăcinii îi este atribuită valoarea nutritivă cea mai importantă faţă de celelalte componente ale plantei. Partea verde a plantei de la suprafaţă poate fi preparată cu verdeaţă, făcută salată sau ceai. Frunzele au un gust intens de crescione. Rădăcinile proaspete au un acut gust dulceag cu aromă de caramel. Acestea pot fi preparate precum cartofii dulci, coapte sau prăjite pe jar puternic. Rădăcinile uscate pot fi fierte în apă sau lapte şi făcute apoi piure. Din acestea se mai poate prepara şi o băutură alcoolică dulce, aromată intitulată "Maca chica", care este mult apreciată de peruvieni. În unele sate Maca se prepară precum marmelada sau budinca. Din tuberculul uscat se obţine chiar şi făina din care se prepară paste făinoase, plăcinte, pateuri şi chipsuri. Conform unei tradiţii experimentate, rădăcinile de Maca se prepară încă azi imediat după recoltare coapte în "huatias", sobe cu bucăţi de pământ încins, şi în "pachamanoas", sobe subterane cu pietre încinse şi apoi se consumă. Institutul “Universidad National Agraria La Molina” din Peru confirmă într-unul dintre înscrisurile oficiale că Maca reprezintă un important aliment din Peru, care conţine până la 12% proteine şi o mare cantitate de calciu, zinc şi fosfor. Maca, se spune, poate fi consumată fără alte limite. Caracteristica particulară a acestui bulb este că elementul vital din rădăcina Maca, chiar şi după o lungă conservare în stadiul de uscare, rămâne complet nealterată. Dintotdeauna rădăcina de Maca a fost utilizată de preferinţă în stadii de oboseală psiho-fizică. Aşa se face că este denumită “Ginsengul Anzilor” sau “Ginsengul peruvian”, deşi nu are nimic în comun din punct de vedere botanic cu ginsengul. Numai datorită acţiunii sale energetice asupra corpului şi asupra minţii Maca a fost denumită şi “Ginsengul peruvian”. Această plantă conţine spectrul complet al tuturor elementelor importante şi vitale şi reprezintă un puternic adaptogen, care poate readuce corpul la o stare de bună funcţionare, în mod spontan.Maca ameliorează rezistenţa internă, capacitatea de adaptare şi eficienţa corpului, fapt care împiedică îmbătrânirea organismului. În afară de asta, Maca exercită o acţiune stimulativă asupra sistemului endocrin, reglând echilibrul hormonal. Ceea ce provoacă o evidentă reîntinerire a corpului, a sufletului şi a minţii. Acest fenomen este unic în medicina naturistă. Este bine ştiut că procesul de îmbătrânire a corpului manifestat atât la bărbaţi, cât şi la femei e provocat de scăderea echilibrului hormonal ca urmare a diminuării producerii de hormoni de către glandele endocrine. Pe baza acţiunii sale de adaptogen, Maca reface echilibrul hormonal al corpului într-un mod delicat si natural. Maca e remediul prodigios recent redescoperit pentru a rămâne tineri. Maca se cultivă astăzi, din nou, după o metodă tradiţională, aşa cum a fost transmisă de Incaşi din generaţie în generaţie.

3. Conţinutul preţios al rădăcinii de Maca

O particularitate a rădăcinii Maca e valoarea sa nutritivă foarte concentrată şi complexă. Ea conţine toate elementele vitale: proteine, carbohidraţi, minerale, aminoacizi esenţiali, acizi graşi şi vitamine şi reprezintă un izvor de energie de înaltă valoare. Maca are un procent înalt de proteine preţioase şi dispune de toţi aminoacizii esenţiali. Altfel spus, e bogată în carbohidraţi, în principal fructoză, dar şi glucoză şi vitamine cum ar fi: vitamina A (retinol), vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B12, vitamina C (acid ascorbic), vitamina D şi vitamina E. Pe de altă parte, Maca are un conţinut înalt de minerale cum ar fi: calciu, magneziu, iod, fier, zinc, siliciu, potasiu, sodiu, cupru, magneziu şi fosfor. Mai sunt prezenţi şi alcaloizi, flavonoizi, compuşi fenolici, steroizi, tanină, glucoze şi săpunuri. În afară de acestea au mai fost relevate glucoze cum ar fi benzil-glucosinolato şi p-metoxy-benzilglucosinolato. Printre altele, în Maca se găsesc şi toţi acizii graşi esenţiali, comprimaţi, ai acidului linoleic, acidul palmitic, acidul oleic, etc. Fracţiunile de steroizi arată sistosterina ca un compus esenţial, dar sunt prezenţe în egală măsură campesterina, ergosterina, brasicasterina şi N22, ergostadienolul. Rădăcina de Maca uscată şi făcută pulbere are o înaltă valoare nutritivă. Aceasta conţine 59% carbohidraţi, 10,2% proteine, 8,5% fibre şi 2,2% grăsimi. Mulţumită conţinutului de vitamine, minerale şi aminoacizi, MACA nu este numai cel mai bun integrator alimentar natural, ci exercită şi o acţiune sănătoasă, regenerantă şi echilibrantă asupra corpului, spiritului şi minţii. Datorită conţinutului mare de proteine şi carbohidraţi MACA oferă zvelteţe fizicului. Pentru aceasta, MACA poate fi utilizată cu succes în dietele pentru slăbit. În mod particular este interesant conţinutul în aminoacizi esenţiali: după ce aceste elemente vitale nu mai pot fi produse într-o cantitate suficientă de organismul nostru acestea pot fi adăugate precum integratori alimentari. MACA mai conţine o serie de elemente vitale importante care sunt cunoscute ca antioxidanţi. Acestea pot captura radicalii liberi ai organismului şi îi pot neutraliza. Din categoria antioxidanţilor fac parte vitaminele A, B, C, D şi E, precum şi mineralele cuprul şi zincul, acizii graşi nesaturaţi şi flavonoizii naturali. Aceşti antioxidanţi sunt conţinuţi într-o cantitate ridicată de MACA. Antioxidanţii ajută la funcţionarea organismului având rol de vânători ai radicalilor liberi, pentru că sunt în măsură să împiedice atacurile dăunătoare ale radicalilor liberi asupra structurii celulelor, precum şi riscul de îmbolnăvire de arterioscleroză, reumatism, astm sau cancer.(Doctoriţa Susanne Finzel, docentă a Universităţii din Hamburg). Din cauza factorilor dăunători ai mediului înconjurător, situaţiilor de stres, a fumului, dar şi ca urmare a unui proces metabolic normal, în corpul uman îşi face apariţia aşa-zisul "stres oxidant". În acest caz, numărul de electroni ai moleculelor celulare scade, molecula îşi pierde echilibrul şi devine un radical liber. Radicalii liberi sunt extrem de reactivi, pot deranja în mod considerabil metabolismul celulei "furând" moleculelor membranei celulare proteine sau electroni din ADN, fapt ce poate conduce la reacţii la nivel catenar. Dacă aceste defecte ale celulelor se acumulează pot duce la apariţia unor maladii precum cancerul, arterioscleroza, cataracta, Alzheimer, astmul. La acest punct intră în acţiune antioxidanţii care cedează un electron fără ca în acelaşi timp să devină ei înşişi radicali liberi. Astfel, antioxidanţii readuc radicalii liberi în echilibru şi protejează celulele de atacurile nocive. Chiar şi substanţele minerale conţinute sunt de mare importanţă: calciul e un important element al osaturii şi promovează dezvoltarea sănătoasă şi creşterea sistemului osos. În afară de aceasta calciul e important pentru prevenirea osteoporozei(decalcifierea osoasă). Magneziul întăreşte sistemul de apărare al organismului şi serveşte la prevenirea crampelor musculare. Potasiul şi fosforul măresc dezvoltarea energetică a organismului, în plus ameliorează memoria şi concentrarea. Conţinutul înalt de fier a rădăcinii de Maca combate diverse forme de anemie (insuficienţa sanguină). Maca conţine cantităţi considerabile de mangan, cupru şi zinc, şi face în aşa fel încât fierul să poată fi complet absorbit de organism. Pe de altă parte manganul şi zincul au un rol important în procesul de procreaţie masculin cât şi feminin. Analizele chimice efectuate în 1981 au atestat conţinutul de glucoze în rădăcina de Maca cum ar fi benzil-tiocinato, in particular p-metoxybenzil-isotiocianato, cărora le vine atribuit efectul afrodisiac. Pe de altă parte aceşti isotiocianaţi sunt componente active din punct de vedere biologic care in unele studii farmaceutice au demonstrat o acţiune anticancerigenă. Multe studii au evidenţiat eficacitatea glucosinolactatelor în ceea ce priveşte creşterea fertilităţii. Glucosinolactatele au demonstrat chiar şi un efect pozitiv în tratamentul unor anumite tumori, de exemplu tumori ale glandelor endocrine şi mamare fapt ce a fost deja demonstrat de testele asupra animalelor. Aminoacizii arginina şi lisina influenţează favorabil asupra regularizării fertilităţii, atât la femei cât şi la bărbaţi. Celulele sexuale constau, mai ales la bărbaţi, în mare parte din arginina. Celulele îmbogăţite de arginină evidenţiază un grad înalt de fertilitate. Lisina acţionează la femei ca şi stimulator al fertilităţii şi atenuează problemele tipice ale menopauzei. Conţinutul de fructoză a rădăcinii de Maca combate oboseala; lichidul seminal consumă această fructoză pentru a aproviziona cu energie sperma şi astfel conduce la creşterea fertilităţii la bărbaţi. Cercetările efectuate în anul 1988 sub atenta îngrijire a Doctorului Qun Yi Zheng au dat ca rezultat faptul că Maca conţine încă 4 alcaloizi cum ar fi macaina 1, 2, 3 şi 4. Aceştia stimuleazăsistemul reproductiv atât la bărbaţi cât şi la femei. Maca conţine şi unii steroli, mai ales b-Ecdysone, care oferă o alternativă naturală a steroizilor anabolizanţi în cazul formaţiunilor musculare ca urmare a practicării body-building-ului. De asemenea, ameliorarea tulburărilor provocate de menopauză precum şi creşterea fertilităţii sunt atribuite acestor steroli şi a aminoacidolisinei. 

4. Eficacitatea excepţională a rădăcinii de Maca 

Prin combinaţia deosebită a elementelor sale rădăcina de Maca are o extraordinară importanţăşi eficacitate. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că rădăcina Maca conţine o serie întreagă de principii active în concentraţie înaltă. Aceste substanţe naturale ameliorează prestaţiile sistemului muscular-osos-imunitar şi endocrin. Echilibrul hormonal este din nou restaurat şi în acest fel corpul îşi regăseşte forţele originale. E deplorabil faptul că astăzi mulţi factori şi influenţi ai mediului înconjurător cum ar fi stresul, modificările hormonale, maladiile, administrarea de medicamente şi nu în ultimul rând o alimentaţie neechilibrată favorizează procesul de îmbătrânire şi conduc la o scădere a eficienţei fizice. Prin administrarea de MACA se poate contracara această situaţie deoarece Maca ajută la înlăturarea stresului, redă vitalitatea, energie, perseverenţa, ajută la refacerea echilibrului hormonal şi creşte bunăstarea corpului uman. O ameliorare evidentă a bunăstării se percepe în cazuri normale deja după câteva zile, efectul complet se manifestă după 2-3 luni. 

Va urma...
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu