Remedii ayurvedice pentru sezonul rece

Rezistenta naturala a organismului la diferite infectii sau afectiuni cunoscuta ca imunitate are nevoie sa fie stimulata, in special in sezonul rece.  Medicina Ayurveda ne ofera posibilitatea de a intelege ce se intampla in interiorul organismului cand acesta se confruta cu diversele schimbari sezoniere si care sunt metodele ayurvedice si remediile folosite pentru ca organismul uman sa-si poata pastra starea de echilibru natural.

Ce dieta ne ajuta in timpul iernii, pentru cresterea imunitatii?
Pentru a impiedica cresterea excesiva a calitatilor de rece si uscat in organism (calitati care se amplifica iarna), medicina ayurveda recomanda ca dieta in timpul iernii sa fie bogata in calitatile de greu si onctuos dar si de fierbinte, pentru a putea mentine caldura interna la parametrii normali.
Astfel consumul de leguminoase uscate (fasole, fasole mung, mazare, linte verde, linte rosie, soia, naut) radacinoase (telina, pastarnac, patrunjel, morcov, sfecla, cartofi) seminte si nuci, alimente acre (muraturi), uleiuri vegetale presate la rece, lapte natural, ghee (“unt clarifiat”) sau miere naturala, ajuta foarte mult la mentinerea echilibrului intern al organismului pe timpul iernii, crescand rezistenta la diferite infectii sau boli.

Plante din medicina ayurveda folosite pentru imunitate
Remediile folosite in ayurveda pentru cresterea imunitatii si a fortei vitale in organism (denumita Ojas- in medicina ayurveda) sunt numite remedii Rasayana, iar anotimpul rece este foarte potrivit  ca aceste remedii sa fie folosite. Amalaki, Lemn dulce, Ashwagandha, Ghimbir, Tulsi, Turmeric ori Cardamom, ar trebui sa fie nelipsite din consumul nostru zilnic din timpul iernii.

Amalaki (Emblica officinalis) - este o planta foarte bogata in acid citric si deci un continut crescut in vitamina C. Pe langa aceasta contine cantitati mari de calciu, fier si fosfor, dar si carbohidrati si glucide, atat de necesare pe timpul iernii. Folosita ca pulbere luata  intern de 2- 3 ori pe zi impreuna cu miere de albine, sau sub forma de capsule (intra in componenta capsulelor “Fitoyoung” si “Detoxiplant” tip Steaua Divina)  este un remediu eficace pentru cresterea imunitatii.

Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) - este un excelent tonic si revitalizant al organismului, ce poate fi folosit pe timpul iernii pentru cresterea imunitatii. Luat zilnic  sub forma de pulbere, sau mixat cu ghee ori miere naturala sau lapte cald, este un excelent remediu Rasayana, folosit atat pentru imunitate cat si impotriva imbatranirii. 

Ashwagandha (Withania somnifera) - cunoscut in medicina ayurveda ca unul din cele mai bune tonice Rasayana, creste imunitatea, creste forta vitala in organism, energizeaza  si tonifica organismul, fiind folosit si in curele de reintinerire. Luat intern intre 3-6 g/zi in lapte cald indulcit cu miere, se dovedeste un remediu binefacator in timpul iernii, in special in caz de tonus fizic si psihic scazut, stari de epuizare si stres. 


Ghimbir (Zingiber officinale) - un adevarat dar al Naturii in sezonul rece, ghimbirul este un remediu excelent in raceli si gripe, bronsite, inflamatii ale gatului, tuse, raguseala sau febra. Eficient pentru cresterea imunitatii dar si un bun analgezic utilizat in durerile articulare, se gaseste sub forma de radacina de ghimbir uscata sau proaspata (cu o savoare deosebita). Poate sa fie consumat pe timpul iernii ca pulbere (1g de 3 ori pe zi) luata sublingual, ori in lapte cald sau ceai cald indulcite cu sirop de ghimbir.


Turmeric (Curcuma longa) - este foarte folosit in medicina ayurveda pentru diverse afectiuni,  iar in sezonul rece e folosit pentru cresterea rezistentei organismului la diferite infectii.  Bun antiparazitar dar si detoxifiant al organismului, calmeaza durerile articulare ce se agraveaza in timpul iernii si stimuleaza digestia. Se poate folosi in doza de 1-3 g luat zilnic in lapte cald sau combinat cu diferite alimente.
Tulsi (Occimum sanctum) - planta avand valente sacre in medicina ayurveda, este larg folosita in afectiuni respiratorii, dar si pentru cresterea imunitatii pe timpul iernii. Sucul proaspat din frunze, amestecat cu miere este un remediu extrem de eficient pentru cresterea rezistentei la boli. Poate fi luat si ca pulbere cate 1g de 3 ori pe zi, sublingual, dar si sub forma de ceaiuri, capsule ori tablete.

Cardamom (Elletaria cardamomum) - originar din sudul Indiei, este foarte mult folosit atat in alimentatie cat si in remediile ayurvedice. Luat in lapte cald seara la culcare, este un sedativ excelent, iar utilizat in alimentatia zilnica stimuleaza digestia si creste rezistenta naturala a organismlui la boli.
Pentru ca aceste remedii sa aiba o eficienta maxima, este indicat avizul unui medic specializat in ayurveda, care va putea da recomandari in ce priveste modul de administrare a acestor remedii, in functie de constitutia si afectiunile asociate fiecarui pacient.
Dr. Violeta Pirvu
Medic specialist medicina de familie
competenta fitoterapie, ayurveda, apiterapie, aromaterapie




Un comentariu:

  1. Am incercat ghimbirul, in trecut, in mai multe variante, inclusiv in combinatie cu mierea. Impresia lasata a fost excelenta.
    Daca si celelalte plante se dovedesc la acelasi nivel, cred ca ar trebui sa incep sa studiez mai serios ayurveda.

    RăspundețiȘtergere