CHITOSAN                                                                  


Preţ: 18 lei/30g, 150 lei/300g


Chitosanul este o substanţă organică (o polizaharidă), extrasă din carapacea crustaceelor, cu efecte extrem de complexe. Aşa cum în lumea vegetală celuloza este substanţa care dă rezistenţă şi duritate ţesuturilor plantelor, în rândul animalelor marine inferioare, care trăiesc la mari adâncimi, chitosanul joacă acest rol, alcătuind o "armură" care poate deveni incredibil de dură. Chitosanul este singura substanţă naturală cu funcţii similare atât cu cele ale colagenului (substanţa cu efect întineritor asupra pielii, articulaţiilor, prostatei, muşchilor), cât şi cu cele ale fibrelor vegetale (substanţe nedigerabile, care absorb grăsimile, îmbunătăţesc eliminarea, detoxifică).
Biologul şi chimistul francez Henri Braconnot a descoperit această substanţă în 1811, şi de atunci chitosanul continuă să uimească, el acţionând ca un adevărat elixir de sănătate, nu doar asupra oamenilor, ci şi asupra animalelor şi chiar asupra plantelor. De ex., NASA foloseşte chitosanul pe staţiile sale orbitale pentru a stimula creşterea plantelor în condiţii de imponderabilitate şi lumină artificială, în timp ce armata Statelor Unite a revoluţionat remediile de prim-ajutor în caz de răni deschise folosind în Afganistan şi în Irak pansamente impregnate cu chitosan. Este o sursă foarte importantă de fibre, carbohidraţi şi proteine. Favorizează reducerea greutăţii corporale într-un regim hipocaloric (chitosanul ingerat este o fibră dietetică, ce suferă o digestie minimă, deci nu are valoare calorică); componenta insolubilă induce starea de saţietate, cea mai mare parte fiind eliminată sub formă de reziduu încărcat cu toxine; partea solubilă precipită în stomac şi in intestinul subţire sub formă de gel care "leagă" acizii biliari şi lipidele cu o polaritate negativă, împiedicându-le să reintre în circuitul sanguin.

Acţiuni: reduce senzaţia de foame, reduce greutatea corporală, reduce nivelul trigliceridelor şi colesterolului, stimulează imunitatea, reduce absorbţia şi elimină efectele toxice ale fumului de ţigară, pesticidelor, alcoolului, metalelor grele (prin efecte de chelatare), favorizează refacerea masei osoase (datorită glucozaminei), stimulează asimilarea calciului şi a altor minerale, reduce durerile articulare, are efecte benefice asupra părului, unghiilor şi pielii, drenează şi detoxifică limfa, calmant gastric şi duodenal (reduce senzaţia de arsură pe esofag şi gât), reduce sindromul de colon iritabil, stimulează flora intestinală sănătoasă, tranzitul intestinal şi secreţia de insulină, reduce glicemia, are efect uşor antispastic, adjuvant în terapiile antitumorale prin menţinerea pH-ului fluidelor extra şi intracelulare în jurul valorii de 7.35 (uşor alcalin), îmbunătăţeşte funcţia renală, reglează nivelul acidului uric şi al creatininei, grăbeşte vindecarea rănilor (de ex. vindecarea ţesutului după chirurgie plastică), reduce intoleranţa la lactoză, adjuvant în infecţii urinare.

Indicaţii: obezitate, îngrăşare, radioterapie si chimioterapie, cancer, osteoporoza, colesterol mărit, trigliceride mărite, gastrită şi reflux gastric, ulcer gastro-duodenal, colită şi sindrom de colon iritabil, diabet, hepatită virală (A, B, C), ciroză, constipaţie, boli gingivale, infecţii urinare.

Mod de administrare:
Intern: 2-4 g/zi cu 15-30 minute înainte de masă. La cinci minute după ingerarea chitosanului (nu concomitent) se mai bea încă un pahar de suc de portocale sau de lămâie.

Extern:
Pansament: se amesteca praful de chitosan cu câteva picături de alcool sanitar, se pune pe un tifon şi se aplică pe locul afectat. Are un puternic efect cicatrizant şi previne infectarea rănilor.
Spălături vaginale, atunci când există un mediu prea acid. 


Recomandări: Chitosanul folosit în tratamente interne sau externe trebuie să fie de o înaltă puritate şi extrem de fin măcinat, încât să se disperseze bine, oferind o suprafaţă de contact cât mai mare, pentru un efect terapeutic cât mai intens.
Pentru a i se potenţa acţiunea de absorbant, dar şi aceea de inhibitor al apetitului alimentar, chitosanul se amestecă cu apă şi se bea imediat (încât produsul să nu sedimenteze pe fundul paharului). Administrarea se face cu un sfert de oră înainte de masă şi este un excelent remediu pentru tăierea poftei de mâncare, dar şi pentru a reduce rata de asimilare a grăsimilor din alimente. Se poate lua, de asemenea, cu un amestec de apă şi lămâie.
Fiind un extraordinar absorbant gastric, se recomandă administrarea lui cu cel puţin două ore înainte de a lua antibiotice, vitamine, substanţe medicamentoase în general, cât şi alte remedii naturale, deoarece le poate inactiva.
În cura cu chitosan pentru slăbit se recomandă un regim alimentar sănătos şi echilibrat din punct de vedere al caloriilor. Ideal ar fi să consumaţi alimente proaspete, cereale integrale, seminţe de in şi să înlocuiţi uleiul de floarea-soarelui cu cel de măsline. Sportul este, de asemenea, un element important în orice cură de slăbire, cel puţin 30 de minute pe zi (exerciţii, flotări, genoflexiuni, exerciţii cu greutăţi, jogging, plimbări lungi pe bicicleta sau pe jos). Chitosan poate fi alergic, conţinând extracte din cochiliile melcilor, scoicilor, crabilor etc. De aceea nu este recomandat persoanelor alergice la fructe de mare.
Nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.
Chitosanul poate influenta capacitatea de coagulare a sângelui: folosit extern, creşte viteza de coagulare a sângelui, iar folosit intern creşte efectul anticoagulantelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu