SEMINTE DE TELINA                                           

Preţ: seminte (intregi sau macinate) - 12 lei/100 g, 108 lei/1 Kg
radacina uscata si macinata - 12 lei/50g
frunze pudra- 6lei/ 50g
extract - 18 lei/35 g, 162 lei/350 g

Contrar credinţelor populare, cel mai puternic efect de stimulare a potenţei nu îl are sucul de ţelină, ci pulberea obţinută din seminţele acestei legume. Ele conţin într-o proporţie mult mai mare decât rădăcina nişte substanţe aromatice care stimulează hipofiza să producă aşa-numiţii hormoni gonadotropi, care stimulează nu doar apetitul amoros, ci şi fertilitatea masculină. Seminţele şi rădăcina de ţelină au efecte vasodilatatoare genitale, lucru care explică faima acestei legume, de afrodiziac rapid. Pentru combaterea infertilităţii şi a impotenţei masculine, se fac tratamente cu o durată de 30 de zile, timp în care se administrează câte 5 grame de pulbere de seminţe de ţelină pe zi. În paralel, se consumă sucul de ţelină, câte 100 ml pe zi, administrat dimineaţa. Ambele părţi ale plantei au un efect reîntineritor general asupra bărbaţilor, redându-le vigoarea.

Acţiune: vitalizantă, virilizantă, afrodiziac, măreşte capacitatea de efort şi fertilitatea, antibiotic natural, antifungic, imunostimulent, antioxidant, adaptogen, mineralizant (Ca, K, Mg, P, Fe…), vitaminizant, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, scade glicemia şi nivelul colesterolului, reglează ciclul menstrual, îndepărtează efectele nedorite ale anticoncepţionalelor de sinteză, antitumoral, stimulează secreţia de acizi biliari, reduce reactivitatea la stres, fiind de mare ajutor pentru combaterea aşa-numitelor "accese de foame”, care apar frecvent la obezi, mai ales în condiţii de tensiune emoţională, de gol sufletesc, de frustrare afectivă, alcalinizant, antiinflamator renal, stimulează evacuarea bilei din colecist (colecistochinetic), elimină "mâlul” (microcalculii) din vezica biliară, antispastic bronşic, emolient, expectorant, reduce transpiraţiile nocturne, calmează tusea, efecte puternice de relansare a activităţii gonadelor, efecte uşor coronaro-dilatatoare, prevenind depunerile de aterom pe vasele de sânge care alimentează inima, ajutând la reducerea edemelor celor cu insuficienţă renală, hipotensivă, antiinflamatoare, detoxifiantă, depurativă, diuretică, vermifug, stimulent digestiv, cicatrizant, insecticid natural, laxativ, normalizează temperatura corpului, stopează procesele de îmbătrânire.

Indicaţii: boli de inimă, reumatism (efecte de ameliorare evidente în mai toate formele de reumatism, de la cel infecţios, la cel cu fenomene degenerative), gută (cura cu ţelină elimină rapid crizele dureroase, acţionează direct la nivelul articulaţiilor afectate de gută, ajută la îmbunătăţirea metabolismului proteinelor) , dureri articulare, cancer, astenie sexuală, liniştirea sistemului nervos, covalescenţă, infertilitate, tulburări de creştere şi de maturizare la copii şi adolescenţi, amenoree, leucemie, colesterol şi trigliceride mărite, diabet, obezitate, cistită, calculi renali şi biliari, bronşită cronică (inclusiv tabagică), tuberculoză pulmonară, pneumonii recidivante, pleurezie, dismenoree, infertilitate feminină, menopauză prematură cu dereglări la debutul climaxului (bufeuri, prurit vaginal), frigiditate, aritmie cardiacă, hipertensiune, constipaţie, anemie, epuizare nervoasă, anxietate, agitaţie, lipsa de apetit, oboseală, flatulenţă, indigestie, boli ale sângelui (anemie, leucemie, boala lui Hodgkin sau hemofilia…), osteoartrită.

Tratamente externe:
- Leziuni canceroase pe piele - rădăcina şi frunzele proaspete de ţelină se toacă fin sau se pasează prin mixer, iar pasta rezultată se pune în tifon şi se aplică pe locul afectat, unde se ţine vreme de 4 ore. Toate părţile plantei conţin substanţe care distrug celulele canceroase şi stimulează refacerea ţesuturilor sănătoase. Cura externă cu ţelină va fi dublată şi de administrarea internă a acestei legume, precum şi de un regim vegetarian cu multe crudităţi.
- Degerături - medicul francez Jean Valnet şi-a vindecat un prieten în doar trei zile, de nişte degerături destul de grave la picioare, cu ajutorul unei reţete foarte simple: se pune un sfert de kilogram de rădăcină de ţelină într-un litru de apă şi se fierbe vreme de 45 de minute. După ce se răceşte, ajungând la temperatura camerei, se strecoară şi se pune într-un lighean. Se cufundă mâinile şi picioarele în acest decoct concentrat, ţinându-le vreme de 10-20 minute, de 3 ori pe zi.
Vitiligo - pe locurile afectate se pun cataplasme cu frunze de ţelină opărite cu apă clocotită şi apoi lăsate să se răcească puţin. Aplicaţia se ţine timp de 2 ore, frunzele (se pun cât de calde putem suporta) fiind acoperite cu celofan şi cu ţesături din lână. Intern, se administrează sucul din rădăcină (cu tot cu coajă) şi din frunze (obţinut prin centrifugare), din care se iau câte 6 linguri, pe stomacul gol, înaintea fiecărei mese. Se pare că efectul favorabil în această tulburare de pigmentare a pielii s-ar datora în principal conţinutului ridicat în bergapten (o substanţă conţinută în mari cantităţi de către coaja rădăcinii) al acestei plante.
- Inflamaţii oculare - cu sucul de rădăcini şi frunze de ţelină se umezeşte o bucată de tifon curat, care se pune pe pleoapele închise. Aplicaţia se lasă minimum 30 de minute şi are efecte antiinflamatoare oculare şi antiinfecţioase.
- Placă bacteriană, carii, tartru - consumul de salată de ţelină crudă este o completare foarte necesară spălării dinţilor cu periuţa şi pasta de dinţi. Rădăcina acestei legume are efecte antibiotice la nivelul gurii, iar în procesul masticaţiei va curăţa foarte bine dinţii şi întreaga cavitate bucală.

Precauţii şi contraindicaţii:
În timpul sarcinii, rădăcina de ţelină nu va fi consumată crudă, ci doar fiartă. Frunzele de ţelină se vor consuma cu moderaţie (maximum 5 grame pe zi), în perioada sarcinii, în timp ce seminţele de ţelină sunt total contraindicate în această perioadă. Curele de ţelină pot conduce la apariţia fotodermatitelor (sensibilitate exagerată a pielii la radiaţia solară), de aceea, persoanele ce consumă ţelină în cure intensive nu trebuie să se expună la soare puternic, fără să folosească creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiaţiilor ultraviolete. În cazul aplicaţiilor externe cu ţelină, expunerea la soare este strict interzisă, vreme de minimum 24 de ore.
În foarte rare cazuri, ţelina poate produce alergii, traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator, caz în care tratamentul va fi întrerupt.

Mod de administrare: 1g de 4 ori/zi



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu