Floarea patimilor lui Hristos

Denumirea sa stiintifica este Passiflora incarnata si a devenit deja o legenda in lumea fitoterapiei mondiale. Denumirea "populara" de Floarea pasiunii este, de fapt, o greseala de traducere in limba romana, denumirea sa spaniola, pusa de primii calugari ajunsi in America, fiind aceea de Floarea Patimilor lui Hristos. De ce au ales sa asocieze calugarii iezuiti aceasta floare, de o incredibila si luxurianta frumusete, cu Patimile? Unii cred ca din cauza nuantelor sangerii pe care le capata, altii vad insa in actiunea psihica purificatoare a acestei plante un ajutor divin, care aduce aminte de lumina daruita oamenilor de Hristos.

Descrierea plantei

Este o planta cataratoare, care creste mai ales in zonele tropicale umede din America de Sud si Centrala, unde tulpina sa atinge dimensiuni impresionante, de pana la 9 metri lungime. Frumusetea florilor sale i-a fascinat pe europeni, care s-au grabit sa o aclimatizeze, cele mai frumoase varietati fiind aduse la curtea regelui Spaniei inca de acum 400 de ani. Treptat, Passiflora s-a raspandit in toata Europa. De mai bine de un veac, anumite varietati de Passiflora sunt aclimatizate si la noi in tara, mai ales in Banat si in sudul Transilvaniei, unde este cultivata ca planta decorativa, in gradina sau in ghivece, pe pervazul ferestrelor.
Proprietatile terapeutice ale partilor aeriene inflorite de Passiflora au fost descoperite in secolul al XVII-lea de catre europeni, care au folosit-o mai intai ca somnifer. Apoi, pe masura ce a inceput sa fie studiata si cunoscuta, Passiflora s-a impus drept unul din cele mai importante remedii intr-o categorie de afectiuni pe cat de delicate, pe atat de raspandite in zilele noastre: tulburarile emotionale.

Mod de administrare

Aceasta planta medicinala se administreaza, de regula, pe termene lungi, pentru a obtine rezultate bune, durata minima a unei cure fiind de macar patru saptamani. Aceasta, deoarece principiile active din Passiflora actioneaza prin cumul, efectele lor terapeutice aparand ceva mai lent, dar apoi mentinandu-se pe termen lung, chiar si dupa incetarea tratamentului.


Tratamente preventive

* Tulburari digestive pe fond de stres
- foarte multe afectiuni digestive, cum ar fi dispepsia, gastrita hiperacida, colita de fermentatie, sindromul colonului iritabil, pot fi prevenite (inclusiv recidiva lor), prin tinerea sub control a nivelului de stres psihic.

O cura cu pulbere de Passiflora va reduce reactivitatea la diferitii stimuli stresanti, va imbunatati somnul si capacitatea de relaxare, ajutand la prevenirea acestor tulburari digestive, care apar pe fondul tensiunii psihice.

* Dureri menstruale, sindrom premenstrual - previne aparitia starilor de iritabilitate si oboseala dinaintea menstrelor. Acelasi tratament este util si pentru a evita menstrele dureroase, cu spasme uterine si stari anxioase sau depresive.
* Tulburari specifice premenopauzei - de la primele simptome ale instalarii menopauzei, este utila inceperea unei cure cu pulbere de Passiflora. Cura cu Passiflora previne aparitia starilor de nervozitate sau anxietate, a tulburarilor de ritm cardiac si a puseelor de hipertensiune din perioada de debut a menopauzei.
* Infarct miocardic - Passiflora reduce cu aproape 40% predispozitia spre infarct. Mai mult, in combinatie cu Paducelul (Crataegus sp.), Passiflora creste capacitatea de efort, usureaza respiratia si imbunatateste calitatea vietii cardiacilor.


Passiflora si insomnia

In acest domeniu, Passiflora sau, mai exact, Extractul de Passiflora, are o eficienta greu de egalat, aceasta, in contextul in care studiile din ultimii ani arata ca insomnia, in toate formele sale, a capatat o raspandire foarte mare in randul populatiei europene. Ei bine, Passiflora are darul de a trata cu succes insomnia, regland intr-o maniera eficienta somnul. Dovada in acest sens sunt studiile aprofundate, facute in Germania, care au culminat cu recunoasterea de catre Comisia E, organismul guvernamental german pentru studierea plantelor medicinale, a virtutilor de somnifer ale acestei flori unice. Tratamentul poate fi eficient inca de la inceput, dar chiar si in cazul in care primele doze nu par a da efectele scontate, nu trebuie sa renuntam. Aceasta, deoarece, potrivit cercetatorilor, cele mai clare rezultate se vad dupa o cura de 30 de zile cu Passiflora, efectele sale de imbunatatire a somnului instalandu-se lent, dar temeinic. Spre deosebire de somniferele de sinteza, aceasta planta induce un somn usor, cu vise clare, cu respiratie normala, usoara, si cu depresie neurologica si mentala reduse. Dupa trezire, pacientii nu au simptome neplacute, cum ar fi starile de confuzie mentala, ameteala, dificultate in respiratie, melancolie ori probleme de orientare, ca in cazul celor care iau somnifere artificiale. Passiflora functioneaza si in cazul pacientilor anxiosi, care se trezesc din cauza cosmarurilor si apoi nu mai pot adormi, ori care adorm cu dificultate, din cauza stresului si a tensiunii psihice.

Tratamente interne

* Anxietate, sindrom anxios-depresiv - Pacientii tratati cu extract de Passiflora au inregistrat o scadere a intensitatii si a frecventei starilor de angoasa, de teama fara motiv aparent, o imbunatatire a somnului si a vietii psiho-afective pe ansamblu, fara efecte secundare.
* Atacuri de panica - in multe cazuri, aparitia lor a fost foarte mult rarita, pana la disparitie, cu ajutorul curelor cu Passiflora. Intre altele, Passiflora previne aparitia senzatiei de moarte iminenta (corelata cu respiratie sacadata si accelerarea ritmului cardiac), atenueaza fobiile si diversele angoase care duc la declansarea atacurilor de panica.
* Accese de furie, comportament violent - Tratamentul cu Passiflora ajuta la un mult mai bun control al emotiilor, diminueaza iritabilitatea si favorizeaza instalarea unei stari de calm. Persoanele care se infurie usor, care in situatiile tensionante devin agitate si agresive ar trebui sa urmeze cura cu Passiflora. Tratamentul cu extract de Passiflora a dat rezultate si in cazul copiilor peste 10 ani si a adolescentilor violenti, dar administrarea in aceste cazuri se face sub supraveghere medicala.


* Dependenta de droguri - un studiu clinic, facut pe consumatori de droguri, a aratat ca extractul de Passiflora este cel putin la fel de eficient ca si clonidina (un medicament de sinteza frecvent folosit in clinicile de dezintoxicare) pentru a ajuta pacientii sa scape de dependenta. Studii recente iau in discutie chiar combinarea tratamentului cu clonidina cu cel cu Passiflora, prima dintre ele fiind mai eficienta contra simptomelor fizice, iar cea de doua pentru echilibrarea psiho-mentala a dependentilor. Deocamdata, Passiflora si-a dovedit eficienta contra dependentei de opiacee (heroina, morfina, hasis etc.).
* Dependenta de alcool - modul de administrare este acelasi ca si la dependenta de droguri, iar efectele sunt cu adevarat miraculoase, cu conditia ca alcoolicul in cauza sa vrea cu adevarat sa scape de dependenta sa. Efectele calmante psihice ale Passiflorei ajuta la integrarea pacientului in societate si la schimbarea anturajului sau - elemente decisive pentru reusita tratamentului de dezalcoolizare.
* Adjuvant in epilepsie - de sute de ani, Passiflora este folosita cu succes in medicina traditionala pentru tratarea diferitelor forme de epilepsie.
* Adjuvant in Parkinson - Aceasta planta reduce spasmele, dar si unele manifestari de tip isteric, asociate cu aceasta afectiune degenerativa. Rezultatele contra maladiei Parkinson sunt mult imbunatatite prin asocierea Passiflora cu planta Mukuna (Mukuna pruriens), care are efecte extraordinare pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos.
* Hipertensiune, tahicardie - Aceasta planta este eficienta mai ales in cazul in care hipertensiunea sau tulburarile de ritm cardiac apar in corelatie cu emotii negative, de tipul furiei, fricilor.
* Astm - extractul de Passiflora usureaza respiratia, previne declansarea crizelor de astm, iar in cazul in care aceste crize totusi apar, intensitatea si frecventa lor este mult diminuata.
* Tuse - mai ales contra tusei nocturne.

Precautii si contraindicatii

Desi e o planta atat de puternica, Passiflora este aproape lipsita de reactii adverse. Foarte rar s-au constatat, in timpul administrarii sale, simptome cum ar fi greata, accesele de voma si accelerarea pulsului, caz in care tratamentul va fi intrerupt. Efectele sale asupra gravidelor si a mamelor care alapteaza inca nu sunt cunoscute. Uneori, Passiflora poate induce stari de relaxare, ce pot diminua atentia in cazul celor care conduc autovehicule sau care intreprind alte actiuni ce solicita foarte mult aceasta facultate. Din acest motiv, planta este asociata cu Ginsengul siberian sau cu Ginkgo biloba, care stimuleaza atentia, corectand actiunea Passiflorei, fara a-i diminua valentele terapeutice. Passiflora nu este recomandata celor care iau sedative de sinteza.

Sursa: http://www.formula-as.ro/2011/964/medicina-naturii-44/passiflora-13594

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu