Despre turmeric

Turmericul este radacina uscata a plantei Curcuma Domestica. Turmericul este o planta perena, cu o tulpina dreapta ce sustine 2-3 ramuri mai subtiri ce pot ajunge la 90-100 cm inaltime. Frunzele de pe ramuri sunt eliptice sau lanceolate, de culoare verde, mai intense pe partea superioara si au o lungime de 30-40 cm si o latime de 8-12 cm. Inflorescenta este cilindrica, de 10-15 cm lungime, florile fiind albe la varful inflorescentei si verzi la inceputul ei. Semintele sunt produs in capsule, iar numarul acestora depinde de numarul florilor feritilizate. Sub pamant, radacina este formata dintr-un rizom principal din care erup ramuri primare, din acestea ramuri secundare, putand aparea chiar si ramuri tertiare. Culoarea radacinii variaza intre portocaliu inchis, galben pal sau galben rosiatic.

Beneficii / utilizare Turmeric:

Turmericul este utilizat in praful de curry, sosuri, supe de pui si de paste, condimente uscate, bauturi etc. Turmericul este originar din regiunea indo-malaeziana, existand mai multe specii ale acestei plante in zona. Dovezile etnobotanice indica utilizarea turmericului in India inca din cele mai vechi timpuri. Se considera ca sub influenta religiei Hindu, turmericul s-a raspandit si in tarile mai indepartate din Asia, in China ajungand in anii 700 e.n. In vestul Africii a ajuns in secolul al XIII-lea.

Efecte antiinflamatorii
Uleiul volatil din turmeric a dovedit o semnificativa activitate antiinflamatorie. De asemenea, curcuminul, componenta a turmericului, are efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale medicamentelor pe baza de hidrocortizon si fenilbutazon. Spre deosebire de aceste medicamente care pot cauza efecte adverse serioase, curcuminul nu este toxic.

Boala inflamatorie intestinala
Curcuminul este un tratament eficient, ieftin si bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intesinului (boala Crohn sau colite ulcerative) gratie efectelor antioxidante coroborate cu abilitatea de a inhiba unul dintre agentii majori (NF kappa-B) ai inflamatiei celulare.

Artrita reumatoida
Curcuminul are puternice efecte antioxidante ce se materializeaza prin neutralizarea radicalilor liberi ce calatoresc prin organism cauzand grave distrugeri celulare. In artrita, radicalii liberi sunt responsabili de durerile provocate de inflamarea articulatiilor si de eventualele daune provocate acestora.

Fibroza chistica
Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca una din afectiunile impotriva carora lupta curcuminul este si fibroza chistica, o afectiune grava ce ataca plamanii si poate cauza infectii fatale. In ciuda efectelor pozitive pe care le-a aratat turmericul, specialistii recomanda pacientilor sa nu incerce autotratarea cu aceasta planta pana cand dozele corecte nu sunt stabilite de cercetari si pana cand nu se stabilesc exact interactiunile pe care aceasta substanta le are cu medicamentele administrate persoanelor cu fibroza chistica.

Boala Alzheimer
Cercetarile au demonstrat ca turmericul ofera protectie impotriva bolilor neurodegenerative. De exemplu, s-a remarcat ca in tarile in care turmericul este un condiment intens utilizat, prevalenta acestor afectiuni este foarte mica. Rolul curcuminului consta in sustinerea producerii de bilirubina antioxidanta care protejeaza creierul de deteriorarea cauzata de radicalii liberi.

Diabet
Turmericul ajuta la stabilizarea nivelului glicemiei, avand efecte hipoglicemice. In combinatie cu alte ierburi, proprietatile antidiabetice ale turmericului sunt chiar mai pronuntate.

Prevenirea cancerului
Efectul antioxidant al curcuminului protejeaza colonul de radicalii liberi ce deterioreaza celulele la nivelul ADN-ului. De asemenea, curcuminul ajuta la distrugerea celulelor care deja au suferit mutatii, astfel incat acestea nu se vor raspandi in organism. Un alt mecanism prin care turmericul previne aparitia cancerului este inhibarea sintetizarii proteinei considerate a fi vitala in formarea tumorilor. Turmericul previne si combate cancerul de prostata, cancerul de colon, cancerul pulmonar si reduce riscul dezvoltarii leucemiei.
Mai multe despre efectele sale anti-cancerigene aici.

Protejarea ficatului
Intr-un studiu conceput pentru a evalua efectele turmericului asupra abilitatii ficatului de a detoxifica substante chimice xenobiotice (toxice) a dovedit ca exista potential in aceasta directie. Totusi, cercetarile continua pentru a stabili dozele si efectele concrete pe oameni.

Protectie cardiovasculara

Curcuminul previne oxidarea colesterolului in organism, ceea ce impiedica deteriorarea vaselor de sange ce provoaca accidente cerebrale si atacuri de cord. Tot prin impiedicarea oxidarii colesterolului, se previne si accentuarea arterosclerozei si a afectiunilor cardiace asociate cu diabetul. In plus, prin continutul de vitamina B6, turmericul mentine nivelul homocisteine in limite normale. Homocisteina este direct corelata cu deteriorarea peretilor vaselor sanguine.
 
Alte efecte: 

◦ intareste sistemul imunitar, antistres
◦ curăţă şi menţine elasticitatea pielii

◦ ajută la menţinerea unui sistem digestiv sanatos

◦ ajuta sistemul osos si ligamentele

◦ mentine in echilibru nivelul de colesterol

◦ curata sangele şi funcţiile hepatice

◦ contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi

◦ mentine pielea sănătoasă

◦ ajuta la o buna circulatie a sangelui in organism

◦ mentine sanatatea sistemul neurologic sa faca fata cu bine la stres

◦ ajuta la sanatatea sistemul de reproducere feminin

◦ mentine nivelul zahărului din sânge în limite normale



20 de motive pentru a-l folosi in dieta dumneavoastra zilnica:


1. este un agent natural antiseptic si antibaterian util in dezinfectarea taieturilor si arsurilor

2. in combinatie cu conopida se pare ca previne cancerul de prostata si opreste dezvoltarea cancerului de prostata deja existent
3. la soareci previne raspandirea cancerului de san catre plamani
4. poate preveni melanomul sau poate duce la disparitia/micsorarea celulelor de melanom deja existente
5. reduce riscul aparitiei de leucemie la copii
6. este un agent de detoxifiere natural al ficatului
7. poate preveni si incetini progresia bolii Alzheimer, prin eliminarea placii buildup de amiloid din creier
8. poate impiedica aparitia metastazei in diversele forme de cancer
9. anti-inflamator natural, fara efecte adverse
10.la soareci, a incetinit progresia sclerozei multiple
11.este un analgezic natural
12.ajuta la arderea grasimilor din metabolism si mentine controlul greutatii.
13.este folosit de foarte multa vreme in medicina chineza pentru tratarea depresiei
14.datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, este un tratament naturist pentru artrita si artrita reumatoida.
15.creste efectele unor medicamente chimice si reduce efectele lor adverse
16.exista studii promitatoare in curs de desfasurare cu privire la efectele curcumei asupra cancerului pancreatic
17.de asemenea studii in curs de desfasurare cu privire la efectele pozitive pe care le are turmericul/curcuma in tratarea melanomului multiplu
18.accelereaza vindecarea ranilor si ajuta la remodelarea pielii deterioarate
19.poate ajuta la tratarea psoriazisului
20.s-a demonstrat ca opreste cresterea de noi vase de sange din tumori

Precautii:
 
* Turmericul nu este un condiment ce provoaca alergii, in mod normal si nu contine cantitati masurabile de oxalati si purine.
* Consumul prelungit de turmeric in cantitati mari poate cauza tulburari gastrice, deshidratare si constipatie. Trebuie să fie evitat de persoanele care sufera de calculi biliari.
* Persoanele cu probleme legate de coagularea sangelui trebuie sa evite turmericul. 


Sursa: http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/T/turmeric/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu