BAOBAB (Adansonia Digitata)Nou!                                  

Preţ: 12 lei/50g, 108 lei/500g

Arborele baobab este unul dintre cei mai reprezentativi copaci din Africa și este adesea numit arborele răsturnat deoarece arată ca și cum rădăcinile i-ar crește în sus. Crește în 32 de țări africane și în anumite părți din Australia și are fructe deosebit de bogate în calciu, potasiu, tiamină, vitamina C și alți nutrienți esențiali pentru sănătate.
Pudra fructului de baobab este recomandată de multe ori în regim hipocaloric și persoanelor care țin dietă pentru că este foarte bogată în fibre care rapid dau senzația de sațietate (45%) și nu ne mai este foame timp îndelungat. În plus, ajută la atenuarea nivelului de oboseală la sportivi și scade în mod eficient nivelul ridicat de zahăr din sânge. Oamenii de știință de la Oxford Brookes University au stabilit că pudra de baobab poate fi inclusă în alimentație cu beneficii importante inclusiv pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2. Pudra de baobab poate fi presărată peste orice fel de alimente, inclusă în shake-uri proteice și smoothie-uri, chiar și pâine.
Fructul deține una dintre cele mai mari capacități antioxidante din lume, având o cantitate mai mult decât dublă de antioxidanți la gram decât fructele goji și mai mare decât a afinelor și rodiilor, la un loc.
„Este o sursă excelentă de vitamina C care ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și contribuie la formarea colagenului în piele”, spune Lewis. „Vitamina C ajută și la regenerarea vitaminei E care protejează și repară pielea.”
De asemenea, baobabul este excelent în îmbunătățirea nivelurilor de atenție și energie, susținând sistemul imunitar, menținând sănătatea sistemului nervos și crescând nivelul de fier din organism.
Alimentele bogate în vitamina C sunt piatra de temelie a dietei anti-îmbătrânire. Vitamina C, provenită fie din alimente, fie din suplimente alimentare, ajută organismul să formeze colagen și elastină, două proteine structurale care oferă pielii susținere și elasticitate. În plus s-a demonstrat că fructul de baobab deține proprietăți antioxidante puternice, care la rândul lor sporesc beneficiile acestui super-fruct asupra pielii. Așa cum probabil știți deja, antioxidanții neutralizează radicalii liberi, atomi și molecule instabile care pot produce daune organismului la nivel celular, crescând riscul bolilor degenerative și a altor semne de îmbătrânire, inclusiv riduri și linii fine de la suprafața pielii. Iată un raport asupra capacității antioxidante a pulpei anumitor fructe, din punct de vedere al Capacității Antioxidanta Integrala (IAC), pentru a înțelege potențialul antioxidant extraordinar al fructului de baobab:
• Baobab: 11,11
• Kiwi: 0,34
• Măr: 0,16
• Portocală: 0,10

O echipă de cercetători de la Arizona State University au descoperit că persoanele ce prezentau concentrații scăzute de vitamina C în sânge ardeau cu 25% mai puțină grăsime în timpul unei sesiuni de 60 de minute de mers pe banda de alergare, în comparație cu cele care aveau niveluri normale de vitamina C în sânge. Potențialele efecte de slăbit ale vitaminei C pot fi legate de faptul că aceasta este necesară producerii de carnitină, un compus ce încurajează organismul să transforme grăsimea în combustibil, mai degrabă decât să o depoziteze sub formă de grăsime corporală.
Mai mult decât atât, fructul de baobab poate ajuta persoanele supraponderale sau obeze să scadă în greutate datorită efectelor asupra digestiei amidonului și a răspunsului glicemic. Un studiu publicat în numărul din noiembrie 2013 al revistei Nutrition Research a arătat că extractul de baobab prezent în pâinea albă la o concentrație de 1,88% a scăzut semnificativ amidonul digerabil din mostrele de pâine albă. De asemenea, s-a descoperit că extractul de fruct de baobab reduce semnificativ răspunsul glicemic la participanții studiului, atât atunci când a fost consumat în doze mici (18,5 g), cât și în doze mari (37 g), în 250 ml apă, alături de pâine albă. Mesele care declanșează un răspuns glicemic scăzut (numite și mese cu indice glicemic, sau GI, scăzut) încurajează pierderea în greutate, reducând apetitul și poftele și ținând sub control insulina, hormonul responsabil cu depozitarea grăsimilor.
Alimentele care furnizează organismului multă vitamina C vă pot menține sănătatea inimii și a întregului sistem cardiovascular. Un studiu efectuat la University of California a descoperit că participanții care au luat zilnic, timp de două luni, un supliment cu vitamina C (ce asigura 500 miligrame vitamina C) au înregistrat o scădere cu 24% a nivelurilor de proteine C-reactive din plasmă. Noile cercetări sugerează că determinarea nivelurilor de proteine C-reactive, sau CRP, pe scurt, este o metodă excelentă de măsurare a riscului de boli de inimă, poate chiar mai bună decât stabilirea nivelului de colesterol.
Venele varicoase și insuficiența venoasă sunt alte exemple de probleme cardiovasculare care pot fi ameliorate prin consumul alimentelor bogate în vitamina C, precum pudra de fruct de baobab. Vitamina C este necesară în producerea colagenului și elastinei, din țesuturilor conjunctive care ajută venele să rămână puternice și ferme, iar în plus, poate contribui la creșterea circulației sanguine în organism. Așadar, nu este deloc surprinzător că nivelurile scăzute de vitamina C au fost asociate cu venele varicoase. Se consideră că efectele pozitive ale vitaminei C asupra venelor sunt mai puternice atunci când vitamina C este consumată alături de vitamina E, așa că data viitoare când vă preparați un smoothie cu pudră de pulpă de baobab, asigurați-vă că adăugați și o sursă sănătoasă de vitamina E (nuci, migdale, sâmburi de caise, nuci de Macadamia, caju).
Utilizarea pulpei proaspete de baobab la gătit sau adăugarea pudrei concentrate de fruct de baobab în mâncarea preferată pot de asemenea să ofere corpului o mulțime de minerale benefice, precum calciu, cupru, fier, magneziu, potasiu și zinc. Mineralele acționează atât individual, cât și împreună, îndeplinind sute de sarcini în corpul uman.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu