LIZINA                                                                        

Preţ: 18 lei/50g, 150 lei/500g

Denumire ştiinţifică: 2,6-diaminohexanoic acid, alpha-epsilon-diaminocaproic-acid.

Lizina sau L-lizina este un aminoacid esenţial (nu poate fi produs de organism). Se obţine doar prin aport extern din hrana sau din suplimente alimentare. Ea intră în componenţa proteinelor, de aceea este foarte importanta in organism.
Alimente bogate în proteină, şi implicit lizină: carne, leguminoase, ouă, produse lactate, nuci, soia, linte năut, anumite specii de peşti (sardine şi cod), fasole, spirulină, schinduf, drojdie de bere, germeni de grâu, alge marine.
Creşterea aportului de lizină în organism este necesar atunci când dieta este deficitară, sportivilor şi persoanelor care fac efort fizic intens în mod constant (atleţi, culturişti etc) sau celor care vor să-şi mărească masa musculară, precum şi în cazul celor care au răni mari, arsuri sau alte condiţii medicale ce implică pierderea de proteine (operaţii chirurgicale, traume).

Efecte benefice:
Lizina este o componentă esenţială a colagenului. Prin urmare, este importantă pentru ţesuturile conjunctive, dar si pentru oase, piele, tendoane şi cartilaje, vase de sânge. Contribuie la regenerarea ţesuturilor. Are rol important în creşterea şi dezvoltarea normală a organismului. Asigură absorbţia de calciu în intestin şi intensifică depunerea lui în oase, contribuind la prevenirea osteoporozei. Este o sursă de energie, combate oboseala, anemia, stările de ameţeală şi slăbiciune, accelerează digestia grăsimilor. Are acţiune benefică asupra sistemului nervos central, reduce stările de stres şi anxietatea, este antidepresiv. Îmbunătăţeşte memoria şi puterea de concentrare. Asigură nivelul normal de enzime, hormoni şi anticorpi în organism, creşte rezistenţa organismului la infecţii. Ajută la prevenirea focarelor de leziuni herpetice şi herpes genital (are efecte antivirale prin blocarea activităţii argininei care promoveaza replicarea HSV). În combinaţie cu vitamina C, este recomandată în combaterea bolilor virale (infecţii respiratorii acute, viruşi, herpes), iar combinaţia de lizină, vitamina C şi prolină previne arterioscleroza şi bolile cardiovasculare. De asemenea, curăţă vasele de colesterol (administrat pe termen lung, minim 1 an). Îmbunătăţeşte funcţia erectilă la bărbaţi şi creşte libidoul la femei.
Deficitul de lizină (componentă a triptofanului şi metioninei) poate duce la: dereglarea circulaţiei sangvine, scăderea numărului de eritrocite şi hemoglobină, anemie, ameţeli, greaţă, slăbiciune, cefalee, ochi înroşiţi, agitaţie, oboseală musculară, dereglări în calcifierea oaselor, tulburări hormonale, de reproducere şi creştere, scădere în greutate, scăderea puterii de concentrare.

Indicaţii: osteoporoză, depresie, convalescenţă, herpes, diabet, pt. creşterea imunităţii, creşterea masei musculare, regenerarea ţesuturilor.

Contraindicaţii: pacienţi care au prea multă lizină în sânge sau urină, pacienţi cu insuficienţă renală.

Precauţii: se administrează cu prudenţă în sarcină şi alăptare.

Mod de administrare: 1-2 g pe zi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu