CURCUMIN 95 & PIPERINE                                

Preţ: 75 lei/60 capsule

Curcuma (curcuma longa), cunoscută și ca turmeric (terra merita) este o plantă perenă, de origine asiatică, înrudită cu ghimbirul şi originară din India, unde este cultivată de peste 2000 de ani. Mai este cultivată și în sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa, însă speciile cu importanță terapeutică se găsesc doar în India.
Este o plantă erbacee de 60 – 90 cm înălțime, cu frunze lungi, lanceolate, de culoare verde deschis. Florile alb gălbui apar pe o tijă cu aspect de spic. În vârful spicului brațele de culoare albă sau alb roz dau impresia unei flori mari cu multe petale. Nu produce semințe viabile, se înmulțește doar prin replantarea rizomilor.

Regn: Vegetal
Ordinul: Zingiberales
Familia: Zingiberaceae
Genul: Curcuma
Specia: C. Longa

Din rizomi, prin fierbere și măcinare, se produce făina de turmeric, condimentul care poartă numele plantei, o pudră galben-portocalie cu gust iute-amărui, aromatic, denumită și „șofranul indian”. Curcuma este unul dintre condimentele esențiale ce se regasește în amestecul de curry.
Ca medicament, turmericul a fost folosit prima dată în China, cu mii de ani în urmă, pentru a trata boli asociate cu durerile abdominale și în India, ca medicament anti-inflamator și pentru a trata entorsele. Există mai multe legende ce sugerează că turmericul a fost folosit în scopuri terapeutice încă de-acum 10.000 de ani. Astfel de legende mai pretind și că polinezienii antici au dus turmericul în călătoriile lor peste Oceanul Pacific, în insula Hawai. Astăzi, hawaienii încă folosesc turmericul – pe care ei îl numesc Olena – ca pe un medicament.
Răspândit treptat din India și China în tot Orientul îndepărtat, turmericul a cucerit pe rând și Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu. În Europa medievală a devenit cunoscut încă de acum aproximativ 700 ani, ca fiind șofranul indian, pentru că a fost utilizat ca o alternativă la condimentul șofran, cu mult mai scump. Primul european care a notificat existența turmericului a fost Marco Polo. În timpul călătoriei sale din China, în anul 1280 el nota în jurnalul său: „Există, de asemenea, o legumă care are toate proprietățile adevăratului șofran, inclusiv culoarea, și totuși nu este într-adevăr șofran. Turmericul este foarte apreciat și fiind un ingredient prezent în toate felurile lor de mâncare, este ținut la mare preț”. Deși neguțătorii arabi l-au introdus în Europa încă din secolul al 13-lea, turmericul a devenit popular în culturile occidentale mult mai recent. O mare parte din popularitatea sa actuală se datorează cercetărilor din ultimii ani, care au evidențiat proprietățile sale terapeutice.
Curcuminul, componentul cel mai important pentru sănătate din condimentul turmeric, a fost descoperit cu două sute de ani în urmă, în 1815, când Vogel și Pelletier au raportat izolarea primei molecule de curcumin din rizomii de Curcuma longa. În 1870, un alt om de știință a obținut curcuminul în formă cristalină, ca în 1910 să fie determinată și structura generală a curcuminului. În 1949, o lucrare publicată în revista Nature, având la bază numeroase studii preclinice, a demonstrat potențialul terapeutic al curcuminului împotriva mai multor boli umane. Dar calitățile cele mai importante ale curcuminului au început să fie scoase în evidență de către cercetători abia în ultimii treizeci de ani, perioadă în care s-au efectuat mii de cercetări. Numărul studiilor publicate diferă în aprecierea diferitelor surse, dar, aproape unanim, este remarcat faptul că la această dată curcuminul este substanța naturală cea mai cercetată în ultimii ani, datorită potențialului său profilactic și terapeutic deosebit care încă mai așteaptă să fie relevat în adevărata și completa sa dimensiune.

PubMed.com, o bază de date de cercetare denținută de National Institutes of Health (SUA), enumeră 7728 de studii care au implicat curcuminul și alte 3205 de studii efectuate în privința turmericului, în marea lor majoritate concentrăndu-se asupra eficienței lor împotriva mai multor afecțiuni medicale.
Iar Food and Chemical Toxicology scrie, tot în 2015: „Mai mult de 7000 de articole publicate au adus lumină cu privire la diferitele aspecte ale Curcuminului, inclusiv privind acțiunea sa de antioxidant, hipoglicemiant, acțiunea sa antiinflamatorie și anticancer”. Aceste studii și cercetări continuă. Site-ul www.clinicaltrials.gov indica în februarie 2012 că aproximativ 35 de studii clinice privind curcuminul sunt în curs de desfășurare. Durata celor mai multe dintre aceste studii clinice variază de la 6 luni la 10 ani.
În iunie 2015, erau înregistrate ca fiind în derulare 116 studii clinice de evaluare a unui posibil efect anti-boală a curcuminului la om – după cum înregistra US National Institutes of Health –, incluzând studii privind cancerul, bolile gastro-intestinale, tulburările cognitive și bolile psihice.
Rădăcina de curcuma este foarte bogată în polifenoli antioxidanți care îi conferă o culoare galben-portocalie. Principalul curcuminoid (polifenol antioxidant) este curcuminul, care se găsește în proporție de 3-4% în compoziția turmericului și care este responsabil pentru cea mai mare parte dintre beneficiile pentru sănătate atribuite acestui condiment.
Curcuminul are capacitatea de a încetini și chiar de a stopa procese de îmbătrânire a organismului (inclusiv protejând creierul de prejudiciile aduse de radicalii liberi), poate calma durerile și să sprijine detoxifierea și are un potențial terapeutic important, pentru majoritatea bolilor cronice de azi. Reumatism articular, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni tumorale, cancer, afecțiuni hepatice, pulmonare, renale, afecțiuni ale pielii, Alzheimer, Parkinson, afecțiuni digestive… majoritatea bolilor ce afectează sănătatea omului modern pot fi prevenite sau își pot găsi ameliorarea și chiar vindecarea în curele cu această substanță naturală. Curcuminul are totodată și efect antialergic, antifungic, antiviral, antibacterian și multe altele colaterale.
Un exemplu deosebit este utilizarea Curcuminului în oncologie. Mai mulți medici oncologi, de la Weill Medical College din New York și de la Presbyterian Hospital, s-au arătat foarte încântați de curcumin, pe care l-au categorisit ca fiind un agent chimio preventiv de generația a treia.
Pentru a beneficia cu adevărat de efectele terapeutice ale acestui curcuminoid (substanța activă) este necesar să consumați aproximativ un gram pe zi de curcumin. Având în vedere faptul că planta simplă, turmericul, are o concentrație de doar 3-4% curcumin, ar trebui să înghițiți zilnic o cantitate de 20-35 g de condiment pentru a vă asigura acel 1 gr de curcumin. De aceea este recomandabilă folosirea directă a extractului de turmeric, care conține un procent de 95% curcuminoid (substanța activă).
O foarte importantă caracteristică de care trebuie să se țină seama la administrarea de curcumin este absorbția foarte slabă a acestuia în sânge. Luat ca atare, curcuminul ajunge într-o proporție nesemnificativă la nivelul țesuturilor. Pentru a putea fi absorbit de catre organismul uman este necesară administrarea concomintent cu piperine – extract de piper negru.

Acțiune :
- antitumoral: înhibă angiogeneza, creșterea, proliferarea, migrarea celulelor canceroase, receptorii de estrogeni și progesteron precum și activitatea enzimei proinflamatoare cox2 (această enzimă împiedică maturizarea limfocitelor T și favorizează creșterea tumorilor) în tumori de sân, prostată, plămân, colon, oase, ficat, piele, leucemie
- induce apoptoza (moartea programată a celulelor canceroase)
- antioxidant puternic - de 300 ori mai puternic decât vitamina E (neutralizează radicalii liberi, crește nivelul de superoxidismutază și glutation)
- detoxifiant
- antiviral (Human Papilloma Virus, HIV, virusul herpetic, virușii hepatici, virusul Epstein Barr)
- protector hepatic (benefic în ascită, steatoză hepatică, icter)
- reduce inflamațiile pancreasului
- coleretic și colagog (drenează ficatul și vezica biliară )
- reduce manifestările afecțiunilor digestive: infecții (cu bacteria Helicobacter pylori, Salmonella), indigestii, constipații, ulcere duodenale, gastrite, colite, hiperaciditate, crește producția de mucus și protejează stomacul, reface flora microbiană intestinală
- împiedică formarea adenoamelor intestinale
- antiemetic
- dermatoprotector, epitelizant: aplicații directe pe leziuni ale pielii, provocate de infecții fungice (ex.: "călcâi de atlet”), bacteriene, virale, dermatite, eczeme, lepră, înțepături de insecte, psoriazis
- antiinflamator: reduce durerile și crește mobilitatea în artrită reumatoidă, osteoartrită, contuzii, entorse (aplicații locale de turmeric amestecat cu apă fierbinte)
- scade nivelul colesterolului total, crește fracțiunea "bună” (HDL)
- anticoagulant, reduce nivelul fibrinogenului
- previne crizele cardiace, antiaritmic
- antialergic (scade producția de histamină)
- crește producția de cortizon (prin stimularea glandelor suprarenale)
- neuroprotector: protejează împotriva leziunilor oxidative și a inflamațiilor (în scleroză în plăci, maladia Alzheimer, demielinizare)
- reduce inflamațiile oculare (uveita), previne cataracta
- protector pulmonar (astm, fibroză chistică, bronșită, congestie pulmonară, tuberculoză)
- protector renal (nefropatie diabetică, leziuni produse de chimioterapie)
- antigripal
- susținerea proceselor de chelare a metalelor grele și radioactive din organism
- menținerea diviziunii celulare normale.

Prezentare: flacon cu 60 capsule.

Ingrediente/capsulă: Curcumin95 - extract standardizat din rădăcină de turmeric (Curcuma Longa) cu 95% curcuminoide: 400 mg, extract standardizat din fructe de piper lung (Piper longum): 6 mg, capsulă vegetală din orez (hipromeloză): 94 mg. Nu conține stearat de magneziu și nici celuloză microcristalină, substanțe care sunt prezente de obicei în capsule.

Contraindicații: Contraindicat în caz de obstrucții ale căilor biliare. A se administra cu prudență femeilor însărcinate sau care alăptează, precum și persoanelor aflate în chimioterapie.
Precauții: A se administra cu prudență și doar sub supravegherea specialistului în cazul persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante.
Atenționări: A nu se administra copiilor mici. A nu se lăsa la îndemâna și vederea copiilor mici! A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic. A se păstra în ambalajul original, bine închis, la loc uscat, ferit de lumină. Produsul este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat și echilibrat și un mod de viață sănătos.

Mod de utilizare: câte 1-2 capsule/zi sau conform recomandării consultantului de specialitate. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă o cură de 3 luni.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu