L-CARNITINA                                                          

Preţ: 30g/18lei, 500g/250lei

L-Carnitina este un aminoacid sintetizat la nivelul ficatului şi rinichilor din lisina şi metionina, doi aminoacizi esenţiali, fiind utilizat atât de către sportivi, cât şi în prevenirea şi tratarea unor afecţiuni. Carnitina este indispensabilă în desfăşurarea proceselor metabolice şi în funcţionarea normală a inimii. În alimente se găseşte mai ales în cele de origine animală (în special carne roşie, dar şi pui sau peşte, cât şi în lactate), iar în unele vegetale, cum ar fi soia, grâu, ciuperci, unt de arahide, avocado, sparanghel, seminţe de susan, dovleac, broccoli, usturoi, secară, roşcove etc, se găseşte în cantităţi mai reduse.
Forma pe care o comercializăm noi este L-CARNITINĂ pură cristalizată obţinută din sursă vegetală printr-un proces de semi-sinteză.
În medicină, carnitina este folosită pentru efectele cardioprotectoare. Ea reduce nivelul trigliceridelor şi creşte nivelul colesterolului bun. De asemenea, s-a constatat că are proprietăţi antioxidante. Acetil-L-carnitina, un derivat de carnitină, a dovedit eficienţă neuroprotectoare, fiind utilizată în tratamentul maladiei Alzheimer.
Principalul mecanism al L-carnitinei în organism se referă la implicarea sa în metabolismul grăsimilor. Toate ţesuturile, cu excepţia creierului, utilizează acizi graşi cu lanţ lung pentru producerea de energie. În muşchii striati şi în muschiul cardiac, o contribuţie majoră la producerea de energie o are beta-oxidarea acestor acizi graşi. Pentru ca acizii graşi să ajungă în celulă, unde vor fi metabolizaţi – şi anume, în interiorul mitocondriilor ("fabricile de energie" ale celulelor) – este nevoie de L-carnitină care facilitează transportul acizilor graşi prin membrane. O altă funcţie a L-carnitinei este aceea de a elimina din mitocondrii acizii graşi cu lanţ scurt şi mediu, care se acumulează ca urmare a metabolismului normal (dar şi în cazul unor afecţiuni) şi care ar împiedica buna funcţionare a mecanismelor energetice.
Acel "L" pus înaintea cuvântului "carnitină" se referă la polaritatea chimică a substanţei. Exista şi D-carnitină, pe care mulţi cercetători o consideră toxică pentru oameni.
L-carnitina a fost folosită cu succes ca tratament adjuvant în afecţiuni cardiovasculare (angină pectorală, insuficienţă cardiacă) şi în prevenirea apariţiei infarctului de miocard. Administrarea ei reduce severitatea simptomelor şi, în unele cazuri, poate conduce la diminuarea dozelor din medicaţia uzuală pe care o foloseşte pacientul.
În cazul sportivilor, carnitina accelerează transportul grăsimilor în celule, ceea ce conduce la o oxidare mai rapidă a acestora, şi astfel o scădere în greutate mai eficientă şi o creştere a rezistenţei la efort. De asemenea, se presupune că prin eliberarea de energie din lipide, o parte din glicogenul muscular este economisit, ceea ce măreşte timpul până la apariţia oboselii musculare.
Carnitina se găseşte în mod natural în corpul uman într-o cantitate de circa 20-25 g. Cel mai ridicat conţinut de carnitină este în inimă, muşchi, celule imunitare, creier, celule nervoase şi spermă. Acestea nu funcţionează corect fără doza necesară. Corpul uman produce carnitină în cantităţi mici dacă lizina şi metionina există, şi dacă sunt disponibili factorii ajutători ca fierul, vitaminele C, B3 si B6.

Acţiuni:
- ajută la convertirea grăsimii în energie;
- previne stresul oxidativ care pe termen lung duce la probleme cardiovasculare, diabet şi inflamaţii cronice;
- reduce nivelul colesterolului şi trigliceridelor;
- creşte recuperarea după antrenamente intense;
- îmbunătăţeşte performanţa cerebrală şi ajută funcţiile cognitive;
- este cel mai important aminoacid în dezvoltarea musculaturii;
- îmbunătăţeşte rezistenţa muşchilor la efort;
- împiedică acumularea de acid lactic în muschi, combătând principala cauză a oboselii;
- protector al sistemului cardiovascular. Inima este complet dependentă de carnitină; două treimi din energia de care are nevoie vine din grăsimile „arse” cu ajutorul carnitinei. După infarct, sunt posibile o multitudine de complicaţii, inclusiv dureri în piept, insuficienţă cardiacă etc. Studiile medicale au arătat ca 2 g de carnitină, timp de 4 săptămâni, reduc la jumătate riscul apariţiei acestor probleme.
- puternic antioxidant;
- creşte performanţa atletică (necesar o administrare de 3-6 luni pentru a vedea rezultate notabile);
- luptă împotriva grăsimii abdominale viscerale;
- îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, accelerând metabolizarea glucozei în celule astfel încât glicemia să fie stabilă şi previne diabetul;
- scade dezvoltarea Alzheimer, fiind chiar un adjuvant în tratarea acesteia;
- scade infertilitatea masculină;
- tratează disfuncţiile erectile;
- se recomandă şi persoanelor cu probleme musculare şi neuro-musculare, sau cu probleme circulatorii.
Un studiu recent din The Journal of Physiology arată că suplimentarea cu carnitină poate îmbunătăţi performanţa atletică. Dar pentru a beneficia de toate efectele carnitinei şi pentru ca l-carnitina să ajungă în muşchi, insulina trebuie să fie prezentă în corp.

Mod de administrare: 2-6 g/zi pentru sportivi, cei cu probleme cardiovasculare şi cei ce vor să scadă în greutate. În această privinţă, l-carnitina nu a dovedit efecte spectaculoase, însă în asociere cu regim alimentar hipocaloric şi efort fizic se produce o cumulare a efectelor, cu o scurtare a timpului până la obţinerea unor rezultate vizibile.
S-au realizat studii cu administrarea continuă a câte 2 g/zi de carnitină şi nu au fost observate efecte secundare.
În cazuri izolate au fost remarcate simptome gastrointestinale uşoare (crampe abdominale, greaţă, diaree).
Nu au fost raportate cazuri de toxicitate prin supradozare cu l-carnitină.
Interacţiunea carnitinei cu alte medicamente este rară, totuşi este bine să consultaţi o persoană avizată (medic, antrenor) înainte de a folosi acest supliment pe termen îndelungat.
Poate fi consumată şi de către femeile gravide sau care alaptează şi de către vegetarieni.
Este recomandat cosumul carnitinei mereu şi de oricine (la fel ca şi vitaminele şi mineralele), nu doar de cei care doresc să slăbească.

Precauţii: Dacă apare o stare de agitaţie, ca şi cum ai băut multă cafea, se întrerupe administrarea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu