UNT DE CACAO – obţinut prin presare la rece şi nedezodorizat     

Preţ: 12 lei/150g, 70 lei/1 Kg


"Cacao – un cuvânt colorat şi dulce, care “ne scoate din mintea noastră şi ne transportă direct în Inimă”, după cum afirmă David Wolfe, cercetător, educator şi autor pe subiecte de hrană crudă, superalimente, vindecare prin fitoterapie şi expert în CIOCOLATĂ.
Cacao este denumirea seminţelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) din familia Sterculiaceae.

Istorie: După părerile arheologilor, arborele de cacao a fost cultivat pentru prima dată în jurul anului 1000 a.c., de către renumita civilizaţie Maya. Aceştia considerau că untul de cacao le-a fost dăruit de către zei, fiind extrem de apreciat în cultura lor, iar boabele de cacao chiar erau folosite ca monedă de schimb şi pentru plata taxelor. Deşi Columb a fost primul care a adus boabele de cacao la curtea regală a Spaniei, nu s-a arâtat în mod deosebit interesat de beneficiile acestora. Un alt explorator ambiţios a apreciat pe deplin boabele cacao: Hernan Cortez. Întâmpinat de poporul aztec ca pe un zeu pe pământ, i s-au pus la dispoziţie vastele culturile de cacao, acest moment fiind factor declanşator în ceea ce avea să devină distrugerea în masă a civilizaţiei aztece. Cortez a realizat imediat potenţialul băuturii miraculoase din cacao şi a vorbit cu mult entuziasm despre ea, la întoarcerea sa în Spania. El a insistat pe faptul că prin consumarea acesteia, soldaţii au mai multă energie şi sunt mai abili în luptă. Din acest motiv, boabele de cacao au devenit unul din pretextele pentru conflictele ce au urmat. Spre deosebire de azteci, spaniolii preferau să consume băutura din cacao cu apă caldă şi îndulcită. Odată ce zahărul a fost adăugat, succesul a fost garantat pe deplin, devenind băutura preferată a caselor regale.
De abia din secolul 16 a început să fie utilizat amestecul de cacao şi în aplicaţii pe corp, în mod special pentru proprietăţile sale terapeutice şi de relaxare. Însă, untul de cacao în forma actuală, a fost obţinut odată cu inventarea presei pentru boabele de cacao, din 1828, de către Von Hauten.

Descriere: untul de cacao este una dintre cele mai stabile şi extrem de concentrate grăsimi naturale cunoscute, se topeşte la temperatura corpului, fiind uşor de absorbit în piele. Are o aromă fină, specifică şi textură foarte plăcută. Datorită conţinutului bogat în substanţe nutritive, polifenoli, antioxidanţi şi vitamine, untul de cacao se regăseşte în compoziţia nenumăratelor produse cosmetice şi de îngrijire (rujuri, săpunuri, creme emoliente). Se poate folosi atât în alimentaţie (patiserie, brutărie, cofetărie), cât şi în cosmetică.
Se găseşte în două forme: rafinat (mai uşor de introdus în recipientele cosmetice, dar prin eliminarea culorii şi mirosului dispar şi “lucrurile bune”) şi nerafinat (varianta organică ce miroase destul de tare a ciocolată, iar efectele benefice sunt maxime).
Untul de cacao reprezintă componenta de bază a oricărei ciocolate de calitate şi este excelent pentru prepararea bomboanelor, îngheţatei şi a altor delicii. Se poate combina cu miere, fructe şi chiar condimente.
Cercetătorii de la Pennsylvania State University, în urma unui studiu realizat pe mai mulţi ani, au demonstrat că grăsimile prezente în untul de cacao au o influenţă benefică asupra colesterolului, crescând nivelul colesterolului bun. Conţine un nivel de antioxidanţi de trei ori mai ridicat decât vinul, iar conţinutul ridicat de fenoli are un efect esenţial în reducerea riscurilor asociate bolilor de inimă.
Compuşi principali: omega 3, omega 6, acid stearic, oleic, palmitic, linoleic, polifenoli, teobromină, tocoferoli, tocotrineoli, fitosteroli, cafeină.
Cercetările indică faptul că masarea pielii cu unt de cacao ajută la ameliorarea stresului, stimulează sistemul imunitar şi contribuie la prevenirea cancerului de piele.
Este un remediu popular pentru: arsuri, tuse, buze uscate, febră, malarie, reumatism, înţepături de insecte, răni uşoare.

Acţiuni: antoxidant, reduce riscul asociat bolilor de inimă, creşte nivelul colesterolului bun, emolient, nutritiv şi reparator, antioxidant, încetineşte procesul de îmbătrânire cutanată, ajută la regenerarea filmului hidrolipidic al pielii, întăreşte bariera protectoare proprie pielii, prevenind deshidratarea, întârzie apariţia ridurilor şi a altor semne de îmbătrânire, stimulează sinteza de colagen, ajută la prevenirea formării vergeturilor şi la menţinerea elasticităţii pielii, contribuie la o bronzare naturală şi uniformă, conferă pielii un aspect mătăsos şi strălucitor, intensifică regenerarea şi întăreşte rezistenţa pielii, hidratează, regenerează, revitalizează, fortifică şi oferă volum părului, prevenind despicarea vârfurilor. (Se aplică unt de cacao pe toată lungimea firelor de păr, se acoperă cu un prosop încălzit timp de două ore şi apoi se spală cu un şampon obişnuit).

Indicaţii: îngrijirea pielii, în special pentru pielea uscată, îngrijirea tenului îmbătrânit, deshidratat, regenerarea pielii afectate de factori externi, repararea pielii crăpate, dure (genunchi, coate, călcâie), masaj anticelulitic, îngrijirea pielii în timpul sarcinii şi după naştere, îngrijirea buzelor, pentru bronzare (90% din produsele pentru bronzat au la baza calitatile antioxidante deosebite ale untului de cacao), îngrijirea mâinilor şi picioarelor, la prepararea săpunurilor. Este un ingredient de bază al alimentatiei vegetariene.
Pentru wellness, se adaugă în apa de baie o lingură de unt de cacao cu ulei esenţial de lavandă sau muşeţel, fiind de un real folos celor cu piele uscată, cu mâncărimi sau cu probleme musculare.
Se poate combina cu uleiuri vegetale, uleiuri esenţiale şi parfumante naturale pentru a obţine untul de corp. Înainte de a-l combina cu orice alt ulei, trebuie topit în prealabil pe baie de apă.
Fiind rezistent la oxidare, se păstrează în mediul ambiant, ferit de umezeală şi lumina directă.

Produsul nu conţine şi nu este obţinut cu organisme modificate genetic, conform normativelor în vigoare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu