Despre harpagophytum


Harpagophytum face parte din familia Pedaliaceae si creste in teren nisipos, in conditii foarte aride, la altitudini de 500-1000 de metri in Africa de Sud si Zimbabue. 


Este o planta  taratoare, cu radacini tuberoase, foarte puternice, din care ies radacinile secundare. Tulpina sa este acoperita de frunze, ce cresc opozite, alcatuite din 3-5 lobi, de culoare verde,  cu nuante de gri, datorita faptului ca sunt acoperite cu perisori fini, care secreta mucilagii. Floarea are forma de trompeta, colorata pe margini in nuante de la roz la violet - purpuriu, iar spre centru este galbuie si  infloreste in decembrie - februarie. Fructul sau spinos are o forma aparte, de la care i se trage si numele, este oval si incapsulat intr-o coaja lemnoasa, cu doi spini centrali mari si 2 randuri laterale de 12-16 brate acoperite de tepi. Aceste brate si spini sunt mult mai mari, mai lungi decat fructul in sine. Semintele sale sunt alungite si de culoare neagra. 

Harpagophytum contine substante chimice precum: harpagoside, harpagide si procumbide, zaharuri, acid oleanolic si ursolic, fitosteroli, acizi aromatici -  cafeic, cinnamic si chlorogenic, flavonoide - luteolin si kaempferol. In scop fitoterapeutic este utilizata intreaga planta, care se recolteaza dupa inflorire. 

Proprietati: antiinflamator, analgezic, hepatic, spasmolitic, antipiretic, hipoglicemiant, antihipertensiv, diuretic, determina contractiile uterine.
 
Uz intern:

-  detoxifierea ficatului, a rinichilor, afectiuni ale vezicii biliare, lipsa de apetit, osteoartrita, artrita, artroza, poliartrita, spondiloza, coxartroza, diabet, hipertensiune arteriala, aritmii ventriculare hiperkinetice, migrene, nevralgii, intoxicatia cu nicotina, hipercolesterolemie, nasteri dificile, menopauza – sub forma de decoct, tinctura, infuzie.
 
Uz extern:

- artrita cu inflamatii si durere,  tendenite, osteoartrita, artrita, artroza, poliartrita, spondiloza, coxartroza, entorse – sub forma de cataplasme, comprese cu decoct.
 
Contraindicatii:

- Consumul plantei este interzis sub orice forma la femei insarcinate, femei ce alapteaza, copii mici, coagulopatii, aritmii cardiace, persoane cu ulcer gastric sau duodenal, persoanele aflate inaintea unei interventii chirurgicale (favorizeaza hemoragiile).
 
Efecte secundare:
 
- Supradozajul determina greturi, varsaturi, anorexie, dispepsie, bradicardie. 

Sursa:http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/gheara-diavolului-harpagophytum-procumbens_14437

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu