GINSENG ROSU-GINSENG COREEAN (Panax ginseng)       

Preţ: extract 4:1 - 18 lei/25g, 162 lei/250g
radacina pudra-18 lei/50g, 195lei/600g

Ginsengul coreean, cunoscut si sub numele de ginseng chinezesc, este disponibil in intreaga lume in diferite preparate, iar in Asia este folosit de peste 7.000 de ani datorita proprietatilor sale curative. Cuvantul “ginseng” inseamna “in forma de om” in limba chineza, nume datorat radacinii ginsengului, care are o forma humanoida. Panax vine de la grecescul “panakos”(pan = "toate", iar akos = "tratament") sau “panacea” si sugereaza capacitatea ginsengului coreean de a vindeca orice boala. Literalmente, cuvantul "gin" inseamna om, iar "seng" simbolizeaza esenta, fiind reprezentarea ideogramica chinezeasca pentru "cristalizarea esentei pamantului in forma unui om" si se refera la aspectul radacinii.
Principalii constituenti biologici activi din radacinile de Ginseng sunt un amestec de saponine triterpenice denumite ginsenozide.
Radacinile mature, de cel putin sase ani de ciclu vegetativ al plantei, contin 2-3% ginsenozide. Cel putin 30 ginsenozide au fost identificate pana in prezent. Pe langa aceste componente s-au mai identificat si polizaharide complexe, panaxinol, polipeptide, vitamine in special din grupul B, saruri minerale, microelemente, urme de ulei esential.

Recomandari terapeutice
Actiunea biologica si rezultatele clinice descrise in literatura de specialitate pentru produsele pe baza de Panax ginseng sunt:
Actiunea adaptogena. Marirea randamentului fizic si mental
Actiunea farmacologica a produselor pe baza de Ginseng este foarte variata si complexa, dar in prezent s-a demonstrat stiintific ca mareste eficienta fizica si mentala, precum si capacitatea de adaptare a organismului in conditii defavorabile, de suprasolicitare la reactii adverse ale mediului. Datorita acestei actiuni, produsele din Ginseng sunt folosite in medicina occidentala pentru capacitatea adaptogenica, ca tonic, energetic si stimulant al functiei cognitive, in special in situatiile de activitate mentala si fizica fiind indicate si sportivilor de performanta. Actiunea ginsenozidelor este datorata, cu precadere, efectelor asupra hipotalamusului, hipofizei si suprarenalei, cu marirea producerii de glucocorticoizi (considerati ca "hormoni" ai stresului).
Un studiu recent (1996) clinic controlat prin metoda "dublu-orb" a confirmat actiunea preparatelor pe baza de Panax ginseng asupra ameliorarii calitatii vietii pe 625 pacienti de ambele sexe ca fiind superioara comparativ cu alte suplimente nutritionale.

Actiune antiamnezica
Numeroase studii privind actiunea extractelor din Panax ginseng asupra capacitatii de intelegere si de consolidare a memoriei la sobolanii in varsta si modelele experimentale de amnezie au dat rezultate foarte bune. Efectele sunt comparabile cu efectele produselor farmaceutice specifice. Asupra neuronilor, ginsenozidele au o remarcabila actiune de potentare si protectie, care explica si efectele produselor pe baza de Ginseng asupra fenomenului de imbatranire cerebrala.

Alte efecte asupra sistemului nervos central si periferic
Extractele selective de Panax ginseng prelungesc vitalitatea neuronilor cerebrali cultivati "in vitro". "In vivo", in doze de 200 mg/kg, saponozidele triterpenice din Panax ginseng previn cresterea temperaturii corporale si concentratia intracerebrala a corticosteroizilor in timpul stresului dat de caldura.
Alte studii au demonstrat si actiunea protectiva a extractelor pe baza de Ginseng in toxicitatea cauzata de alcoolism sau de alte substante nocive care pot impiedica dezvoltarea normala a embrionului fetal.

Actiune imunostimulanta
Ginsenozidele stimuleaza, in urma cercetarilor "in vitro", activitatea macrofagilor si mitogeneza limfocitelor B si T, avand rolul de reglare a eliberarii neurochininei (NK), a interferonului (ITF) si interleuchinei -1 (IL-1) si a interactiunii reciproce.

Actiune in fenomenele de imbatranire
Consecinta a actiunilor imunostimulante si asupra memoriei, preparatele pe baza de Panax ginseng au fost propuse fie ca atare, fie in asociatie cu alti fitocomplecsi, ca remediu in fenomenele de imbatranire. S-a constatat influenta pozitiva prin intarzierea procesului de imbatranire a celulelor neuronale, caracteristic la varsta inaintata.

Actiune antiagreganta asupra trombocitelor
Extractele din Panax ginseng reduc formarea cheagurilor (tromboza). In urma administrarii de ginsenozide in doze cuprinse intre 25 si 100 mg/kg, oral, pe iepuri, s-a constatat stimularea producerii de prostaciclina si reducerea trombogenezei.

Actiune asupra aparatului cardiovascular
Preparatele pe baza de Panax ginseng si a ginsenozidelor in special sunt active in multe modele de ischemie la nivel cerebral in doze de 100 mg/kg administrate intravenos, iar la nivelul miocardului in doze de 100-200 mg/kg.
In asociere cu alte preparate pe baza de plante, actiunea asupra aparatului cardiovascular se potenteaza. Astfel, la oameni, administrarea de 200 mg de Ginseng in asociere cu Ginkgo biloba determina o reducere a presiunii arteriale, a frecventei cardiace si a agregarii plachetare. Rezultate analoage s-au obtinut prin asocierea de Panax ginseng cu preparate din radacina de Paeoniae aeba.
Printre efectele preparatelor pe baza de Panax ginseng, in prezent se ia in considerare actiunea asupra sistemului cardiovascular, in special de protectie in evolutia aterosclerozei.

Actiune hipoglicemianta
S-a constatat ca ginsenozidele au o actiune eficienta hipoglicemianta. Mecanismul activitatii hipoglicemiante a ginsenozidelor nu este inca elucidat complet. De asemenea, unele polipeptide din Panax ginseng au o actiune hipoglicemianta dupa administrarea parenterala de 50-200 mg/kg, atat la animalele normale, cat si la animalele de laborator cu diabet experimental. Ambele polipeptide par a fi private de actiune asupra metabolismului lipidic si de reducerea glicogenezei hepatice.
Eficienta terapeutica adjuvanta a preparatelor pe baza de Ginseng a fost demonstrate clinic pe pacienti diabetici de tipul II.

Actiune in gastrite si ulcere
Preparatele pe baza de Ginseng previn formarea leziunilor in ulcerul gastric.

Alte actiuni
Fitocomplecsii din Ginseng au actiune antioxidanta, in special asupra radicalilor liberi.
S-a semnalat si o actiune impotriva impotentei masculine datorata producerii de nitrozizi in corpii cavernosi.
FDA (USA) considera produsele pe baza de Panax ginseng ca fiind sigure si fara reactii adverse. La doze excesive pot da stari de agitate si insomnie la unele persoane sensibile.
Cura cu Ginseng se va face cu pauza, conform prospectelor. Deoarece nu sunt date suficiente, se va evita la gravide, la hipertensivi si cu afectiuni cardiovasculare grave.
Planta, care are nevoie de patru ani de zile pentru a ajunge la maturitate, ofera energie si stimuleaza sistemul imunitar, arata Digherbs. Acesta a fost folosit ca un afrodisiac pentru barbati, dar si ca un tonic pentru oamenii in varsta. Daca ai probleme cu stresul, ginsengul coreean te poate ajuta sa treci mult mai usor peste momentele grele pentru ca te face mai puternic si imbunatateste starea mentala. In plus, reduce oboseala si ajuta organismul sa se acomodeze mult mai usor unor schimbari.

Sindromul oboselii cronice - simptome, cauza si remedii
In medicina traditionala chineza planta este utilizata pentru normalizarea glicemiei, dar si in caz de tensiune arteriala.
Numeroase studii au demonstrat ca Panax ginseng protejeaza ficatul si inima de diferite afectiuni, normalizeaza nivelul colesterolului si imbunatateste memoria.
Atunci cand este consumat in doze recomandate, ginsengul nu face rau, insa nu il folosi in cantitati mari si in combinatie cu produse ce contin cafeina. Trebuie sa fie evitat de cei care sufera de anxietate, cei care au hipoglicemie, tulburari cardiace, astm bronsic, cei care sufera de insomnie si de femeile insarcinate sau cele care alapteaza.
Efectele secundare pot include insomnie si tulburari menstruale.
Panax ginseng este una dintre cele mai folosite si studiate specii de ginseng. Aceasta planta care creste in China, Coreea si Rusia a fost timp de milenii cel mai important remediu herbal din farmacopeea traditionala chinezeasca. Vechii chinezi o foloseau in principal pentru remedierea starilor de oboseala cronica si accelerarea proceselor de vindecare. Remediile herbaliste bazate pe ginseng folosesc de fapt doar radacinile acestei plante cu virtuti incredibile. Extractele din aceste radacini sunt printre cele mai redutabile adaptogene, adica substante tonice naturale, din intreg regnul vegetal!
In prezent, ginsengul este folosit in principal pentru a imbunatati toate functiile fiziologice ale organismului, a creste performantele atletilor si sportivilor si a lupta contra declansarii si amplificarii diabetului. Totusi, beneficiile acestei plante sunt mult mai variate, iar efectul sau vindecator nu a fost pe deplin descifrat, oferind in viitor multe surprize pentru cercetatori. Astfel, un studiu recent din 2006 efectuat de o echipa de medici coreeni asupra unui lot de barbati cu disfunctii erectile a demonstrat ca, dupa doar doua saptamani de tratament, mai mult de doua treimi dintre subiecti si-au putut relua fara probleme viata sexuala. De asemenea, falcarinolul, o alta substanta continuta de ginsengul rosu, este considerata ca avand cel mai puternic efect anticancerigen dintre toate substantele naturale. Alte principii active continute de panaxacol, panaxydol si panaxytriol au proprietati antibiotice deosebite. Un alt studiu menit sa evidentieze capacitatea de imunostimulent fara egal a ginsengului a intrecut si cele mai optimiste asteptari. Bunaoara, unui lot de 227 voluntari i s-au administrat circa 100 mg de extract din ginseng timp de 12 saptamani. Toti subiectii acestui experiment au demonstrat stari de imunitate naturala asemanatoare efectelor unui puternic vaccin antivirus polivalent. In cazuri de alcoolism, tabagism cronic, toxiinfectii alimentare, avitaminoze, anemii, bronsite, abcese, afectiuni coronare, decalcifieri, depresii, migrene, ginsengul s-a dovedit un aliat extraordinar de eficient. Totusi, se impun unele indicatii legate de administrarea acestuia. De obicei, in cazuri de menstruatii abundente, astm, sarcina, cazuri particulare de diabet se impune consultarea medicului.

La marginea miraculosului
Ginsengul era folosit si in India din cele mai vechi timpuri. Textele ayurvedice mentioneaza ca acesta da „Puterea unui taur” barbatilor tineri, dar mai ales varstnicilor. Studiile medicilor chinezi au facut o descoperire uimitoare, ginsengul nu doar ca stimuleaza producerea de spermatozoizi, dar, o data ce este administrat femeilor, asigura reglarea fluxului de hormoni feminini in acelasi timp cu incetinirea considerabila a procesului de osteoporoza. Cercetarile stiintifice din Rusia au revelat un fapt uimitor: radacina de ginseng contine o combinatie de substante – Panaxim, Panaquilon, schingenin – care sustin fluxul hormonal, intaresc inima si sistemul nervos. Oamenii de stiinta rusi au mai descoperit o radiatie mitogenica subtila generata de ginseng. In cadrul spectrului electromagnetic, radiatia este aproape de ultraviolete si stimuleaza cresterea tesuturilor care alcatuiesc sistemul endocrin uman.

Mod de administrare: 0,5-1 g/zi




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu