Despre ginsengul coreean si siberian


Povestea radacinii vietii

Cei care vad pentru prima oara o radacina de ginseng sunt uluiti la propriu de asemanarea acesteia cu un corp omenesc. Practic, asemanarea este atat de mare incat multe persoane au impresia ca privesc o papusa, stangaci realizata. Astfel numele sau este derivat din termenul Ren-Shen care se traduce Radacina – Om. Bazandu-se pe acest aspect deosebit, chinezii au dezvoltat un adevarat folclor referitor la paralela dintre aspectul fiziologic al ginsengului si valentele sale de vindecare si regenerare a organismului uman. 

De-a lungul timpului, chinezii l-au considerat, fara indoiala, ca fiind secretul care asigura longevitatea. Observatiile lor, bazate pe experimente care au vizat generatii intregi de centenari, au relevat faptul ca toti acestia au consumat ginseng sub diferite forme pe intreaga perioada a vietii. Cele mai noi descoperiri ale savantilor care studiaza ginsengul au evidentiat ca substantele active din acesta, ginsenoizi, dupa cum sunt denumite au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si chiar stopeaza dezvoltarea tumorilor de tip malign si benign.

GINSENG COREEAN (Panax ginseng)

Ginsengul coreean, cunoscut si sub numele de ginseng chinezesc, este disponibil in intreaga lume in diferite preparate, iar in Asia este folosit de peste 7.000 de ani datorita proprietatilor sale curative.

Este utilizat de cel putin 2000 de ani in medicina traditionala chineza si coreeana in ziua de astazi fiind prezent in farmacopeele de pe intregul glob. Cuvantul “ginseng” inseamna “in forma de om” in limba chineza, nume datorat radacinii ginsengului, care are o forma humanoida. Panax vine de la grecescul “panakos”(pan = "toate", iar akos = "tratament") sau “panacea” si sugereaza capacitatea ginsengului coreean de a vindeca orice boala.

Literalmente, cuvantul "gin" inseamna om, iar "seng" simbolizeaza esenta, fiind reprezentarea ideogramica chinezeasca pentru "cristalizarea esentei pamantului in forma unui om" si se refera la aspectul radacinii.

Principalii constituenti

Principalii constituenti biologici activi din radacinile de Ginseng sunt un amestec de saponine triterpenice denumite ginsenozide.

Radacinile mature, de cel putin sase ani de ciclu vegetativ al plantei, contin 2-3% ginsenozide. Cel putin 30 ginsenozide au fost identificate pana in prezent.
Pe langa aceste componente s-au mai identificat si polizaharide complexe, panaxinol, polipeptide, vitamine in special din grupul B, saruri minerale, microelemente, urme de ulei esential.

Recomandari terapeutice

Actiunea biologica si rezultatele clinice descrise in literatura de specialitate pentru produsele pe baza de Panax ginseng sunt:

Actiunea adaptogena. Marirea randamentului fizic si mental
Actiunea farmacologica a produselor pe baza de Ginseng este foarte variata si complexa, dar in prezent s-a demonstrat stiintific ca mareste eficienta fizica si mentala, precum si capacitatea de adaptare a organismului in conditii defavorabile, de suprasolicitare la reactii adverse ale mediului. Datorita acestei actiuni, produsele din Ginseng sunt folosite in medicina occidentala pentru capacitatea adaptogenica, ca tonic, energetic si stimulant al functiei cognitive, in special in situatiile de activitate mentala si fizica fiind indicate si sportivilor de performanta.
Actiunea ginsenozidelor este datorata, cu precadere, efectelor asupra hipotalamusului, hipofizei si suprarenalei, cu marirea producerii de glucocorticoizi (considerati ca "hormoni" ai stresului).
Un studiu recent (1996) clinic controlat prin metoda "dublu-orb" a confirmat actiunea preparatelor pe baza de Panax ginseng asupra ameliorarii calitatii vietii pe 625 pacienti de ambele sexe ca fiind superioara comparativ cu alte suplimente nutritionale.

Actiune antiamnezica

Numeroase studii privind actiunea extractelor din Panax ginseng asupra capacitatii de intelegere si de consolidare a memoriei la sobolanii in varsta si modelele experimentale de amnezie au dat rezultate foarte bune. Efectele sunt comparabile cu efectele produselor farmaceutice specifice.
Asupra neuronilor, ginsenozidele au o remarcabila actiune de potentare si protectie, care explica si efectele produselor pe baza de Ginseng asupra fenomenului de imbatranire cerebrala.

Alte efecte asupra sistemului nervos central si periferic
Extractele selective de Panax ginseng prelungesc vitalitatea neuronilor cerebrali cultivati "in vitro". "In vivo", in doze de 200 mg/kg, saponozidele triterpenice din Panax ginseng previn cresterea temperaturii corporale si concentratia intracerebrala a corticosteroizilor in timpul stresului dat de caldura.

Alte studii au demonstrat si actiunea protectiva a extractelor pe baza de Ginseng in toxicitatea cauzata de alcoolism sau de alte substante nocive care pot impiedica dezvoltarea normala a embrionului fetal.

Actiune imunostimulanta

Ginsenozidele stimuleaza, in urma cercetarilor "in vitro", activitatea macrofagilor si mitogeneza limfocitelor B si T, avand rolul de reglare a eliberarii neurochininei (NK), a interferonului (ITF) si interleuchinei -1 (IL-1) si a interactiunii reciproce.

Actiune in fenomenele de imbatranire

Consecinta a actiunilor imunostimulante si asupra memoriei, preparatele pe baza de Panax ginseng au fost propuse fie ca atare, fie in asociatie cu alti fitocomplecsi, ca remediu in fenomenele de imbatranire.
S-a constatat influenta pozitiva prin intarzierea procesului de imbatranire a celulelor neuronale, caracteristic la varsta inaintata.

Actiune antiagreganta asupra trombocitelor

Extractele din Panax ginseng reduc formarea cheagurilor (tromboza). In urma administrarii de ginsenozide in doze cuprinse intre 25 si 100 mg/kg, oral, pe iepuri, s-a constatat stimularea producerii de prostaciclina si reducerea trombogenezei.

Actiune asupra aparatului cardiovascular

Preparatele pe baza de Panax ginseng si a ginsenozidelor in special sunt active in multe modele de ischemie la nivel cerebral in doze de 100 mg/kg administrate intravenos, iar la nivelul miocardului in doze de 100-200 mg/kg.
In asociere cu alte preparate pe baza de plante, actiunea asupra aparatului cardiovascular se potenteaza. Astfel, la oameni, administrarea de 200 mg de Ginseng in asociere cu Ginkgo biloba determina o reducere a presiunii arteriale, a frecventei cardiace si a agregarii plachetare. Rezultate analoage s-au obtinut prin asocierea de Panax ginseng cu preparate din radacina de Paeoniae aeba.
Printre efectele preparatelor pe baza de Panax ginseng, in prezent se ia in considerare actiunea asupra sistemului cardiovascular, in special de protectie in evolutia aterosclerozei.

Actiune hipoglicemianta

S-a constatat ca ginsenozidele au o actiune eficienta hipoglicemianta. Mecanismul activitatii hipoglicemiante a ginsenozidelor nu este inca elucidat complet.
De asemenea, unele polipeptide din Panax ginseng au o actiune hipoglicemianta dupa administrarea parenterala de 50-200 mg/kg, atat la animalele normale, cat si la animalele de laborator cu diabet experimental. Ambele polipeptide par a fi private de actiune asupra metabolismului lipidic si de reducerea glicogenezei hepatice.
Eficienta terapeutica adjuvanta a preparatelor pe baza de Ginseng a fost demonstrate clinic pe pacienti diabetici de tipul II.

Actiune in gastrite si ulcere

Preparatele pe baza de Ginseng previn formarea leziunilor in ulcerul gastric.

Alte actiuni

Fitocomplecsii din Ginseng au actiune antioxidanta, in special asupra radicalilor liberi.
S-a semnalat si o actiune impotriva impotentei masculine datorata producerii de nitrozizi in corpii cavernosi.
FDA (USA) considera produsele pe baza de Panax ginseng ca fiind sigure si fara reactii adverse. La doze excesive pot da stari de agitate si insomnie la unele persoane sensibile.
Cura cu Ginseng se va face cu pauza, conform prospectelor. Deoarece nu sunt date suficiente, se va evita la gravide, la hipertensivi si cu afectiuni cardiovasculare grave.

Planta, care are nevoie de patru ani de zile pentru a ajunge la maturitate, ofera energie si stimuleaza sistemul imunitar, arata Digherbs.

Acesta a fost folosit ca un afrodisiac pentru barbati, dar si ca un tonic pentru oamenii in varsta. Daca ai probleme cu stresul, ginsengul coreean te poate ajuta sa treci mult mai usor peste momentele grele pentru ca te face mai puternic si imbunatateste starea mentala. In plus, reduce oboseala si ajuta organismul sa se acomodeze mult mai usor unor schimbari.

Sindromul oboselii cronice - simptome, cauza si remedii

In medicina traditionala chineza planta este utilizata pentru normalizarea glicemiei, dar si in caz de tensiune arteriala.

Numeroase studii au demonstrat ca Panax ginseng, denumirea in latina, protejeaza ficatul si inima de diferite afectiuni, normalizeaza nivelul colesterolului si imbunatateste memoria.

Atunci cand este consumat in doze recomandate, ginsengul nu face rau, insa nu il folosi in cantitati mari si in combinatie cu produse ce contin cafeina. Trebuie sa fie evitat de cei care sufera de anxietate, cei care au hipoglicemie, tulburari cardiace, astm bronsic, cei care sufera de insomnie si de femeile insarcinate sau cele care alapteaza.

Efectele secundare pot include insomnie si tulburari menstruale.

Panax ginseng este una dintre cele mai folosite si studiate specii de ginseng. Aceasta planta care creste in China, Coreea si Rusia a fost timp de milenii cel mai important remediu herbal din farmacopeea traditionala chinezeasca. Vechii chinezi o foloseau in principal pentru remedierea starilor de oboseala cronica si accelerarea proceselor de vindecare. Remediile herbaliste bazate pe ginseng folosesc de fapt doar radacinile acestei plante cu virtuti incredibile. Extractele din aceste radacini sunt printre cele mai redutabile adaptogene, adica substante tonice naturale, din intreg regnul vegetal!

Un CV naturist de neegalat

In prezent, ginsengul este folosit in principal pentru a imbunatati toate functiile fiziologice ale organismului, a creste performantele atletilor si sportivilor si a lupta contra declansarii si amplificarii diabetului. Totusi, beneficiile acestei plante sunt mult mai variate, iar efectul sau vindecator nu a fost pe deplin descifrat, oferind in viitor multe surprize pentru cercetatori. Astfel, un studiu recent din 2006 efectuat de o echipa de medici coreeni asupra unui lot de barbati cu disfunctii erectile a demonstrat ca, dupa doar doua saptamani de tratament, mai mult de doua treimi dintre subiecti si-au putut relua fara probleme viata sexuala. De asemenea, falcarinolul, o alta substanta continuta de ginsengul rosu, este considerata ca avand cel mai puternic efect anticancerigen dintre toate substantele naturale. Alte principii active continute de panaxacol, panaxydol si panaxytriol au proprietati antibiotice deosebite. Un alt studiu menit sa evidentieze capacitatea de imunostimulent fara egal a ginsengului a intrecut si cele mai optimiste asteptari. Bunaoara, unui lot de 227 voluntari i s-au administrat circa 100 mg de extract din ginseng timp de 12 saptamani. Toti subiectii acestui experiment au demonstrat stari de imunitate naturala asemanatoare efectelor unui puternic vaccin antivirus polivalent. In cazuri de alcoolism, tabagism cronic, toxiinfectii alimentare, avitaminoze, anemii, bronsite, abcese, afectiuni coronare, decalcifieri, depresii, migrene, ginsengul s-a dovedit un aliat extraordinar de eficient. Totusi, se impun unele indicatii legate de administrarea acestuia. De obicei, in cazuri de menstruatii abundente, astm, sarcina, cazuri particulare de diabet se impune consultarea medicului.

La marginea miraculosului

Ginsengul era folosit si in India din cele mai vechi timpuri. Textele ayurvedice mentioneaza ca acesta da „Puterea unui taur” barbatilor tineri, dar mai ales varstnicilor. Studiile medicilor chinezi au facut o descoperire uimitoare, ginsengul nu doar ca stimuleaza producerea de spermatozoizi, dar, o data ce este administrat femeilor, asigura reglarea fluxului de hormoni feminini in acelasi timp cu incetinirea considerabila a procesului de osteoporoza. Cercetarile stiintifice din Rusia au revelat un fapt uimitor: radacina de ginseng contine o combinatie de substante – Panaxim, Panaquilon, schingenin – care sustin fluxul hormonal, intaresc inima si sistemul nervos. Oamenii de stiinta rusi au mai descoperit o radiatie mitogenica subtila generata de ginseng. In cadrul spectrului electromagnetic, radiatia este aproape de ultraviolete si stimuleaza cresterea tesuturilor care alcatuiesc sistemul endocrin uman.
Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus din familia Araliacee) este o varietate care se cultivă în Siberia (de unde i se trage şi numele), dar şi în China, Coreea şi Japonia. El nu este rudă cu Ginsengul Chinzesc (Panax ginseng) decât prin unele proprietăţi terapeutice, însă compoziţia lor chimică diferă. 

GINSENG SIBERIAN (Eleutherococcus senticosus)

Acţiuni terapeutice

Adaptarea la stres. 
În condiţiile unei existenţe cotidiene plină de stres, adaptogenii din compoziţie cresc capacitatea organismului de a se adapta, reducând nivelul cortizolului circulant (hormonul stresului). În plus, ginsengul siberian reuşeşte să echilibreze tensiunea arterială crescută sau scăzută şi conferă o mai bună rezistenţă psihică la eforturile de lungă durată. Astfel, ginsengul siberian şi-a dovedit utilitatea în cazurile de epuizare, neurastenie, dureri localizate la nivelul muşchilor gâtului, tremurături ale limbii şi cearcăne. Doze recomandate: 500 -3000 mg, timp de 3 luni, urmate de 2-3 săptămâni de pauză.

Stimularea imunităţii.
Polizaharidele îmbunătăţesc funcţia sistemului imunitar în situaţiile când activitatea lui este deficitară. Administrarea de ginseng siberian creşte producţia de celule imunocompetente şi le activează pe cele deja existente. S-a confirmat acţiunea plantei în tratarea simptomelor de supresie a măduvei osoase prezentă la pacienţii aflaţi sub chimioterapie sau radioterapie, în cazul bolilor canceroase.

Tonifierea sistemului nervos central.
 Planta măreşte capacitatea de efort fizic (în special anduranţa, coordonarea şi îmbunătăţirea reflexelor), efectul fiind constatat la sortivii de performanţă. Ea îmbunătăţeşte şi memoria, ameliorează vigoarea mintală şi vigilenţa, creşte capacitatea de muncă şi viteza de reacţie. Doze (în convalescenţă): 2-3 g pulbere pe zi, timp de 1-2 luni. În doze de 4-6 g împărţite în 3 părţi pe zi, cu ultima administrare cu 3 ore înainte de culcare, ginsengul are acţiune sedativă utilă în insomnii, îmbunătăţind calitatea somnului profund (fără vise).

Diabetul. 
Planta are acţiune hipoglicemiantă prin stimularea metabolismului glucidic la diabeticii cronici. Doze: 3-4 g pe zi, 1-2 luni.

Inima şi vasele. 
Datorită antioxidanţilor continuţi, ginsengul siberian este un stimulant cardiac, un agent hipotensiv, având şi indicaţii certe în fragilitatea capilară, ateroscleroză (scade valoarea colesterolului) şi angină pectorală.

Infecţiile. 
Ginsengul siberian creşte rezistenţa organismului faţă de infecţii, fiind eficient în virozele respiratorii (răceli şi gripe), afecţiunile genito-urinare (unde reduce durerile) şi infecţiile cu virus herpetic tip 2 (reducând durata puseelor şi frecvenţa lor).

Bolile inflamatorii. 
Planta reduce inflamaţia la nivel articular la bolnavii cu artrită reumatoidă, încetinind sau chiar oprind procesele degenerative.

Sistemul endocrin şi bolile sexuale. Ginsengul siberian este indicat în impotenţa de origine hormonală, în tulburări de dinamică sexuală masculină (libidou scăzut), în sterilitatea femenină şi masculină, în dereglările de ciclu menstrual şi în menopauză (reducând bufeurile datorită efectelor similare estrogenilor). Doze în impotenţă: 3-5 g de pulbere pe zi,timp de 3-4 luni, în special la bărbaţii aflaţi la vârsta a treia (se poate lua şi în hipertrofia de prostată).


Reacţii secundare şi contraindicaţii

La începutul administrării, unii dintre bolnavii hipertensivi pot constata o creştere moderată a tensiunii arteriale, ceea ce a condus la recomandarea privind administrarea cu prudenţă a ginsengului siberian, în doze mici sau moderate, sub controlul medical al tensiunii.
Alte neplăceri ce pot apărea în urma administrării plantei sunt insomnia, somnolenţa, vărsăturile, durerile de cap datorate efectului stimulativ la persoanele hipersensibile, confuzia sau aritmiile cardiace. La femeile aflate la menopauză pot apărea sângerări vaginale datorate efectului substanţelor fitoestrogene din compoziţie. În acest caz se va consulta medicul pentru a reduce sau stopa adminstrarea.
Planta creşte acţiunea antibioticelor din clasa "Mycine", necesitând reducerea dozelor. Bolnavii care iau Digoxină sau preparate similare trebuie să evite ginsengul siberian deoarece acesta creşte concentraţia plasmatică a Digoxinei. Se va evita administrarea şi la pacienţii care iau barbiturice pentru tratamentul insomniei sau a epilepsiei, la bolnavii cu apnee obstructivă în timpul somnului, cu narcolepsie, cu diabet (pentru a se evita hipoglicemia) sau care iau medicamente anti-trombotice.

Sursa:  

4 comentarii:

  1. Intr-adevar, un CV greu de egalat, am observat ca ambele se invart in jurul unor lucruri, dar si ca cel siberian are o lista mai complexa de contrandicatii si reactii secundare - ar fi, deci, concludenta orientarea spre cel asiatic traditional?

    Un articol extraordinar de vast si de complex, foarte bogat in informati si util despre "secetele ginsengului", atat despre ginsengul siberian pe care as vrea sa-l incerc cat mai curand, cat si cel coreean/chinezesc.

    Multumesc, toate cele bune!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  2. In cazul bolilor autoimune (caracterizate prin dezechilibre intre celulele sistemului imunitar de tip Th1 si Th2), cand predomina celulele de tip Th1 si ar trebui stimulate celulele de tip Th2 (tiroidita hashimoto, scleroza multipla, artrita reomatoida, etc), ginsengul, care stimuleaza Th1, nu cred ca este indicat.

    RăspundețiȘtergere
  3. se gaseste si sub forma de pulbere? unde anume? are rezultate mai bune decit capsulele?ma refer la cel siberian. are contraindicatii ? care sint ? vreau sa il folosesc pentru potenta.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La noi se gaseste sub forma de pulbere. Capsulele au marele defect ca nu permit asimilarea "informatiei energetice"care se asimileaza in mare parte la nivelul mucoasei bucale. Daca desfaceti capsulele si luati continutul sublingual este mai bine. Contraindicatiile sunt precizate la fiecare prospect in parte.

      Ștergere