Haritaki este considerată o plantă sacră, capabilă să îndepărteze toate bolile.
Fructul de HARITAKI (Terminalia chebula) este deloc întâmplător cunoscut şi apreciat în tradiţia tibetană sub numele de „regele remediilor naturale”. Pe de altă parte, în lucrările tradiţionale de AYURVEDA, fructele de HARITAKI sunt frecvent enumerate ca ingrediente de bază în cele mai multe dintre formulele terapeutice revitalizante, tocmai datorită multiplelor sale virtuţi vindecătoare.
Tradiţia AYURVEDA subliniază faptul că fructele de HARITAKI prezintă o remarcabilă proprietate: dintre cele şase gusturi elementare cunoscute (dulce, sărat, acru, picant, amar şi astringent) şi care prin combinare, în diferite proporţii, dau naştere întregii diversităţi de gusturi existente în natură, fructele de HARITAKI prezintă cinci din cele şase gusturi (dulce, acru, picant, amar şi astringent). Această combinaţie specifică determină printre altele proprietăţile regenerante şi revitalizante ale fructelor de HARITAKI. Cercetări ştiinţifice recente au arătat că fructele de HARITAKI au importante proprietăţi antioxidante, care contribuie, în cazul utilizării lor constante, la îmbunătăţirea vieţii ţesuturilor vii din corpul uman. Fructele de HARITAKI au un bogat conţinut de vitamina C, care are un important rol de îmbunătăţire a funcţiilor psihomentale şi cognitive şi contribuie totodată la o cât mai bună adaptare a organismului la factorii generatori de stres.
Haritaki, Terminalia chebula, este o planta medicinala utilizata in tratarea tulburarilor de tranzit intestinal. Facand parte din familia Combretaceae, este un copac inalt de aproximativ 30 de metri, cu frunzele sunt subopuse, distantate, ovale si florile albe sau galbene infloresc in aprilie si mai si au un miros puternic. Fructele, ovoide negricioase cu 5 striuri longitudinale, sunt cele care se folosesc in medicina complementara.
Arborele traieste in sudul Asiei, din India pana in Nepal, in regiunea Yunnam din China, in partea sudica din Sri Lanka, Malaysia si Vietnam.
Populatia Hindusa venereaza aceasta planta. Legenda spune ca Indra (regele dietelor in mitologia hindusa) bea nectar in Rai cand un strop din acel nectar a cazut pe pamant. La locul unde a cazut a crescut primul Haritaki.
Fructul este larg raspandit in medicina alternativa.
Pasta obtinuta, prin combinarea pulberei cu apa are efecte antiinflamatorii, analgezice si are capacitatea de a accelera vindecarea ranilor. Efectul sau astringent poate fi folosit si asupra hemoroizilor. Iar decoctul poate fi folosit in inchiderea ranilor ulcerate dar si in tratarea alergiilor, urticariei si altor dermatite.
La nivelul tubului digestiv, creste apetitul alimentar, creste digestia, este un agent prokinetic si un laxativ usor. Haritaki a fost utilizat in diareea cronica, reduce flatulenta. Efectul antibacterial si antifungic se rasfrange si asupra tubului digestiv, prevenind infectia cu E. Coli, Salmonella typhi, Salmonella typhimurium.
A fost utilizat in prolapsul rectal, hepato-spleno-megalie si ascita.
Este folosit impreuna cu alte plante medicinale in tratamentul laringitei, astmului bronsic sau tusei cronice. Este benefic impotriva infectiilor cu Herpes Simplex, Virusul Influeza A si Citomegalovirus.
Efectul astringent se poate aplica si la nivelul organelor genitale pentru restabilirea pH-ului si florei vaginale.
Ajuta la eliminarea calculilor renali, amelioreaza disuria si scade riscul de retentia urinara.
Sursa: http://blog.casaplantelor.ro/plante-medicinale/plante-medicinale-nikvorm/haritaki/
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=6069
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu